woensdag 3 november 2010

-Er wordt vanmorgen vooral gewacht op de bekende Europese aandelenmarkten. U kent het verhaal ondertussen wel. Gaat de Federal Reserve vanavond de wereld redden of niet? Allemaal onzin natuurlijk, maar de beleggers willen zichzelf nou eenmaal graag iets wijsmaken.

-De economische realiteit in de VS is helaas tamelijk somber en er is geen schijn van kans dat het daar binnenkort beter gaat. Of de Fed nou geld in die economie sproeit, veel geld in die economie sproeit of heel veel geld in die economie sproeit. Kijk daarvoor maar naar de bestaande financiele posities van hele grote groepen Amerikanen. En bedenk dan wat de gevolgen van de komende grote bezuinigingen bij de lokale en regionale overheden gaan betekenen of het toenemende bewustzijn dat de pensioenproblemen in de VS ook torenhoog zijn. Niets goeds, om het eens extreem voorzichtig te formuleren.

-Laat u niet meeslepen door de resultaten van veel Amerikaanse bedrijven die nog steeds alleszins aardig zijn. Dat betekent niet (herhaal: niet) dat het ook goed gaat met die economie. De bedrijven weten te profiteren van kostenbesparingen en hun activiteiten in delen van de wereld waar het een stuk beter gaat dan in de VS.

-In euroland lijkt het rustig te zijn, maar niets is minder waar. Met name de obligatiebezitters zijn goed gaan kijken naar de
financieel-economische ontwikkelingen in de bekende probleemlanden en beginnen zich meer zorgen te maken hoe dat allemaal goed moet komen. De nervositeit neemt toe waardoor ook de rente in die landen begint op te lopen. Geen prettige ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten