maandag 2 augustus 2010

-De stemming zit er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten behoorlijk in. Over een breed front noteren de koersen hoger, met omzetten die niet eens laag zijn. De inhoud van de berichten is zeker niet prettig, maar de bereidheid van de beleggers/handelaren om extreem selectief met het nieuws om te gaan, begint weer sterk toe te nemen. 'Don't ask, don't tell', lijkt het leidende motto te zijn geworden.



-Er kan natuurlijk ook wel naar de inhoud van de berichten gekeken worden. En dan is er veel minder reden om positief te worden. Een goed voorbeeld daarvan waren de groeicijfers met betrekking tot de Amerikaanse economie afgelopen vrijdag. De kop van het persbericht zag er op zich aardig uit: 2,4% groei op jaarbasis. Dat daar een extreem hoog begrotingstekort onder ligt, doet blijkbaar niet ter zake. Om over de belangrijke bijdrage van de voorraadvorming bij bedrijven maar te zwijgen. En dat de consumentenbestedingen behoorlijk teleurstellen, maakt blijkbaar ook niets uit. Context, lieve mensen, context.



-Gelukkig was er ook de uitkomst van een enquete onder een paar honderd Amerikanen die minder pessimistisch zijn geworden over de nabije toekomst. Het zal niemand maar verrassen dat dit berichtje meer invloed op de financiƫle markten had dan het gegeven dat de groei in de VS hard aan het afzwakken is. Als u ook denkt dat problemen opgelost worden als u een struisvogel imiteert, kunt u altijd aandelen kopen. Als u meer gelooft in het onder ogen zien van de ontstane realiteit, wordt u een stuk voorzichtiger.



-Wat vinden alle consumenten meer dan prachtig en zorgt ervoor dat alle hotemetoten in paniek raken? Deflatie. Iedereen die wij kennen vindt lagere prijzen prettig, maar de hotemetoten zijn bereid de economie op te blazen om te voorkomen dat er deflatie tot stand komt. Wij weten natuurlijk ook wel dat deflatie voor mensen/bedrijven/instellingen met grote schulden erg negatief is, maar voor de mensen/bedrijven/instellingen zonder veel schulden of voor mensen met uitkeringen (en dat zijn er opgeteld tamelijk veel) is dat zeker niet zo. Doen alsof deflatie alleen maar slecht/negatief en vervelend is, is tamelijk misleidend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten