vrijdag 20 augustus 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten wil er vanmorgen gewoon niet inkomen. Belangrijkste reden daarvoor zijn een serie tegenvallende macrocijfers uit de VS. Het resultaat is dat er nauwelijks plusjes te vinden zijn, met omzetten overigens die beperkt blijven.

-Die Amerikaanse cijfers dus. Wat steeds duidelijker wordt, is dat de groei van de Amerikaanse economie sterk aan het afzwakken is. En dat ondanks alle en grote maatregelen die genomen zijn/worden om het tij te keren. Denk alleen maar aan het begrotingstekort van ongeveer 10% van het nationaal inkomen. Wat dus nog duidelijker wordt, is dat de Amerikaanse bedrijven en consumenten het, om welke reden dan ook, rustig aan blijven doen.

-Maar de resultaten van veel bedrijven dan, die zijn toch best aardig? Zeker, maar een heel belangrijke reden daarvoor is dat er nog steeds en steeds sterker ingezet wordt op kostenbesparingen. Goed voor de resultaten van nu, ontzettend niet goed voor de economie en de toekomstige resultaten. Een andere oorzaak van de mooie cijfers zijn de verkopen in delen van de wereld waar het economisch een stuk beter gaat.

-In euroland was er meer goed nieuws over de Duitse groei. Daar worden de groeiverwachtingen naar boven bijgesteld. Met name met de Duitse export gaat het erg goed. Of dit kan blijven duren is overigens maar zeer de vraag. Pas als de berichten over de Duitse consumentenbestedingen een stuk positiever worden, gaan wij die vraag met ja beantwoorden.

-In Nederland is het deksel van de pensioenput getild. Alles en iedereen is zich ermee aan het bemoeien. Daar gaat waarschijnlijk niet veel goeds van komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten