donderdag 5 augustus 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen wel vriendelijk. Veel wat hogere koersen dus, met omzetten die op enkele uitzonderingen na, niet veel voorstellen. U kent het verhaal ondertussen wel: nieuws is er meer dan voldoende, maar de bereidheid om de realiteit onder ogen te zien, is nog steeds nagenoeg afwezig.

-Met de realiteit bedoelen wij natuurlijk de niet-gepimpte economische realiteit in veel landen. Ook dit verhaal kent u ondertussen wel; als er al sprake is van groei dan is dat voor meer dan 100% gebaseerd op uit de hand lopende begrotingstekorten en het grootschalig manipuleren van de rente. Bedrijven en particulieren doen het ondertussen erg rustig aan. Let vooral op alles wat betrekking heeft op de consumenten. Hoe u daar ook naar kijkt of hoe de feiten ook verdraaid worden, dan nog ziet het er allemaal onprettig uit.

-Een heel opmerkelijk bericht vanmorgen uit China, het land waar het creatief met cijfers omgaan bijna net zo goed ontwikkeld is als in de VS. En dan dit. Ook in China gaat er een stress test voor banken georganiseerd worden. En? Nou, de autoriteiten vragen de banken o.a. om te testen wat de gevolgen kunnen zijn van een halvering!!! van de huizenprijzen. Die vraag wordt natuurlijk alleen maar gesteld omdat diezelfde autoriteiten er blijkbaar van overtuigd zijn geraakt dat het serieus mis is met die huizenmarkt. (Begin maar vast te bidden dat die autoriteiten te pessimistisch zijn.) Voor de goede orde: in die Europese stress testen van een paar weken geleden speelden de huizenprijzen niet meer dan een minimale rol.

-Nog een opmerkelijke ontwikkeling. Bij Unilever zijn de PR-chickies en voorlichters waarschijnlijk op vakantie gestuurd. Het bedrijf is namelijk met cijfers, toelichtingen en verwachtingen gekomen zonder de rare en volkomen ongeloofwaardige teksten waar zoveel persberichten tegenwoordig mee volstaan. Dat de resultaten gewoon keurig netjes waren zal daar overigens ook wel een rol in gespeeld hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten