maandag 9 augustus 2010

-Het is een behoorlijk rustige morgen op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws, omzetten en koersbewegingen stellen geen van allen iets voor. Toch noteren de indices allemaal duidelijk hoger, iets wat wel te maken zal hebben met het opmerkelijke herstel van de beurzen in de VS vrijdagavond nadat er eerder toch behoorlijk slechte cijfers over de arbeidsmarkt bekend waren gemaakt.



-In de VS is volkomen duidelijk dat de beleggers gewoon keihard weigeren te accepteren wat er aan de hand is. De laatste cijfers waren de werkelijk zoveelste bevestiging van de alsmaar toenemende problemen in de Amerikaanse economie. Bij een beperkte groep bedrijven lijkt de schade misschien nog mee te vallen, maar aan de consumentenkant is het volledig mis aan het gaan. Om het over de lokale, regionale en federale overheden maar niet te hebben. Die realiteit gaat natuurlijk alleen maar negatieve gevolgen voor het genoteerde en niet-genoteerde bedrijfsleven krijgen. En dan toch indices die goed blijven liggen?



-Voor een volgende bevestiging van die stelling over de toenemende problemen hoeft maar tot morgen gewacht te worden. Dan gaat de Fed namelijk ook toegeven dat de klad in de economie aan het komen is, ondanks alles wat er de afgelopen jaren gedaan (begrotingstekorten, korte rente naar ongeveer nul, garanties, alles kopen wat los en vast zit) is om dat tij te keren. Wij zijn erg benieuwd met welke maatregelen geprobeerd gaat worden nu meer succes te bewerkstelligen. Het zal wel meer van hetzelfde gaan worden. Oftewel: we gaan de economie redden door hem verder op te blazen.



-Elders in de wereld gaat het overigens niet heel anders. Ongelimiteerd geld van anderen en dingetjes in de economie stampen en dan maar hopen dat het werkt. En wat betreft de mogelijke langere termijn consequenties is de oplossing nog simpeler: wie dan leeft, wie dan zorgt. En de hotemetoten blijven zichzelf maar feliciteren met al het goede werk wat ze de afgelopen jaren gedaan hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten