dinsdag 3 augustus 2010

-Na de opwinding van gisteren is het vanmorgen een stuk rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af met als resultaat dat de indices zich rondom de slotstanden van gisteren bewegen. Nieuws om op te reageren is er opnieuw voldoende, maar de belangstelling ervoor is beperkt.



-Gisteren dus die euforie. Maar waarom eigenlijk? Er waren wat macro-cijfertjes uit de VS die iets minder slecht uitkwamen dan gevreesd werd. Dus niet goed, maar minder slecht dan gevreesd. Tegelijkertijd kwam er tamelijk somber nieuws over het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf en waarschuwde Fed-voorzitter Bernanke voor de grote problemen bij de lokale en regionale overheden. En op basis van die optelsom gaan hier de kurken eraf?



-Er zijn echt wel bedrijven die het goed gedaan hebben, maar dat is verleden tijd. Beleggen is nog altijd vooruit kijken en bedenken wat er kan gaan gebeuren. Gegeven de macro-economische ontwikkelingen in de VS en de eurozone kan met behoorlijke zekerheid voorspeld worden dat het voor veel bedrijven moeilijker gaat worden om met mooie cijfers te blijven komen. Die beweging negeren, is vragen om problemen.



-Het is natuurlijk veel leuker om alleen maar naar de plusjes te kijken en daar op te reageren. Het langere termijn rendement van uw portefeuille wordt echter bepaald door het wel/niet vermijden van grote tegenvallers (denk bijvoorbeeld aan het derde kwartaal van 2008). Alleen dat is al een goede reden om veel meer aandacht te besteden aan potentiƫle tegenvallers en niet te blijven hopen dat het goedkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten