donderdag 12 augustus 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen afwachtend. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af en behalve bij de financials, stellen de omzetten maar weinig voor. Berichten zijn er meer dan voldoende, de bereidheid om er conclusies uit te trekken, is heel wat minder.



-Gisteren in de VS weer wat cijfertjes. Over het begrotingstekort bijvoorbeeld dat in de maand juli $ 165 mrd bedroeg en gewoon weer gaat uitkomen op meer dan 10% van het nationaal inkomen. En toch een sterk afzwakkende economische groei. Wat zegt dat over de particuliere sector? Het antwoord op die vraag kunt u waarschijnlijk zelf wel bedenken. Zolang het grote publiek dergelijke begrotingstekorten geen enkel probleem vindt, hoeft er geen 'double dip' te ontstaan, vanaf het moment dat er ook maar een minimale twijfel over die tekorten ontstaat, is die 'double dip' een zekerheid.



-Opmerkelijk is dat ondanks die treurige berichten uit de VS de koers van de dollar behoorlijk is gestegen. Whazzup? In euroland worden er maatregelen genomen om de status van grote bedragen aan probleemleningen duidelijker te maken. Er zijn een paar jaar geleden her en der grote banken gered door de nationale overheden en toen is erg in het midden gelaten hoe het nou precies zat met al die probleemleningen. Nu is er gesteld dat in geval van reddingsoperaties die probleemleningen gewoon bij de uitstaande staatsschuld van het betreffende land geteld moeten worden. Dit betekent dat in verschillende landen die staatsschuld fors gaat toenemen en daarmee dus ook het besef dat er nog eigenlijk helemaal niets is opgelost. En dat drukt de koers van de euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten