dinsdag 17 augustus 2010

17 augustus 2010

-De stemming zit er op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen wel in. Veel plusjes, weinig minnetjes, met omzetten die met uitzondering van die van de financials, weinig voorstellen. Waarschijnlijk speelt een serietje prettige bedrijfsberichten een belangrijke rol.

-Zo kwam Aegon met aardige resultaten en het bericht dat de eerder verleende staatssteun vervroegd afgelost gaat worden. Goed nieuws natuurlijk.

-Het bedrijfsnieuws laat onverlet dat de berichten uit de macro-economische sfeer een stuk minder prettig blijven. We herhalen onze eerdere boodschap nog maar eens: let vooral op alles wat met de consumentenkant van de economie te maken heeft. Consumentenbestedingen, loonontwikkelingen, huizenprijzen en arbeidsmarkten, om er een paar te noemen.

-Uit Den Haag kwam het bericht dat een wet aangepast gaat worden omdat blijkbaar niemand daar Nout Wellink durft te vertellen dat het na 14 jaar mooi geweest is. Die wetswijziging stelt dat de directie van DNB nog maar maximaal 2 termijnen van 7 jaar in functie mogen blijven. Oftewel, sorry Nout, maar die derde termijn mogen we je dus niet geven. Ongelofelijk. Nederland rechtstaat, jawel. Hugo Chavez zou er trots op geweest zijn. Net zo volkomen belachelijk is het voorstel om bij DNB een nieuwe afdeling Interventie op te richten die moet ingrijpen als het bij een bank of andere financiƫle instelling mis dreigt te gaan. Is dat niet altijd al een van de hoofdtaken geweest van DNB?

-Ook in de VS is het om volkomen duidelijke, maar pijnlijke zaken heendraaien tot een kunstvorm verheven. Er komt een huizentop waarin allerlei mensen voorstellen mogen formuleren hoe de totale chaos die de Amerikaanse huizenmarkt is geworden, op een verstandige manier aangepakt kan worden. Zo lang het begrip 'verlies nemen' niet genoemd wordt, heeft het geen enkele zin om de discussies te volgen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten