woensdag 4 augustus 2010

-De stemming wil er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten niet inkomen. Bijna alleen maar wat lagere noteringen, met omzetten die aan de lage kant zijn. Nieuws is er meer dan voldoende, maar nog steeds zijn de handelaren/beleggers niet bereid om de datapuntjes met elkaar te verbinden en de onvermijdelijke conclusies te trekken. .



-Gisteren weer een serie macrocijfers uit de VS. De rode draad was kristalhelder: afzwakkende groei en meer problemen op komst Zeker als gekeken wordt naar de consumentenkant van de economie ziet het er allemaal tamelijk somber uit. Of het nu gaat over persoonlijke faillissementen, over onbetaald verlof of over salarisdalingen, de inhoud van het nieuws is niet goed. U mag zelf bedenken wat de mogelijke consequenties daarvan voor de resultaten van de bedrijven gaan zijn.



-Nu er even wat meer belangstelling is voor het nieuws uit de VS en de berichten uit euroland niet slechter worden, begint de koers van de dollar weer weg te zakken.

In essentie is die euro/dollar-koers een race tussen twee zwakke broeders. De minst zwakke is de sterkste. De langere termijnontwikkeling is moeilijk te voorspellen omdat in zowel de VS als in euroland de problemen nog een stuk groter gaan worden.



-Laat u niets van de wijs brengen door die 'goede' resultaten van de banken. De belangrijkste bijdrage aan de winstgroei wordt geleverd door sterk lagere voorzieningen voor toekomstige verliezen. Bij AFS denken we zomaar dat die voorzieningen binnenkort weer sterk gaan stijgen. Economisch mindere tijden zijn immers nooit goed voor de banken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten