maandag 16 augustus 2010

16 augustus 2010

-Het is voorlopig erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten, koersbewegingen en berichten, het stelt allemaal maar weinig voor. Meer minnetjes dan plusjes, dus de indices noteren wat lager.

-Het bericht van de dag betreft de sterk afzwakkende economische groei in Japan. Net als in ongeveer alle andere landen heeft de overheid er in Japan ook echt alles aan gedaan om een groeiherstel te bewerkstelligen, maar net als in veel andere landen blijven ook in Japan de consumenten het erg rustig aan doen.

-Meer Japan. Het wordt de hoogste tijd om eens goed te gaan kijken wat er sinds 1989 in Japan gebeurd is. De situatie die de afgelopen 2 jaar in een aantal Westerse landen is ontstaan, begint namelijk behoorlijk wat overeenkomsten te vertonen met datgene wat er 20 jaar geleden speelde in Japan. Daar moeten belangrijke lessen uit getrokken kunnen worden over wat wel en wat niet kan werken om de problemen op te lossen .

-In de Nederlandse pers wat verhalen over een aantrekkende arbeidsmarkt. Met name industriƫle bedrijven zijn weer mensen aan het aannemen. Goed nieuws natuurlijk, maar diezelfde bedrijven hebben in het recente verleden ook behoorlijke aantallen mensen ontslagen en het aandeel van de flexwerkers is nu sterk aan het toenemen. Met overheidsbezuinigingen op komst lijkt het verstandig om even niet te veel grote conclusies aangaande die arbeidsmarkt te trekken. (En voor diegenen die nu 'en Duitsland dan' roepen: koop de WSJ van vandaag en lees over de ontwikkeling van de lonen daar. Meer banen is niet hetzelfde als meer consumptie.)

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten