maandag 16 augustus 2010

13 augustus 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er niet echt inkomen. Er wordt wat bewogen rondom de slotstanden van gisteren met omzetten die opnieuw met uitzondering van die bij de financials, maar weinig voorstellen. Nieuws is er meer dan voldoende.

-Er is niet alleen nieuws, er is ook goed nieuws. Zo blijkt de Duitse economie zich erg sterk te ontwikkelen met groeicijfers die al lang niet meer te zien zijn geweest en ook met de Nederlandse economie gaat het de goede kant op.

-Dat daar niet beter op gereageerd wordt, komt waarschijnlijk omdat het in andere Europese landen een heel stuk slechter gaat. Kijk daarvoor alleen maar naar het nieuws uit Griekenland, Ierland en Spanje. Dergelijke grote verschillen in prestaties gaan nagenoeg onvermijdelijk leiden tot discussies over de euro, over de obligatiemarkten en kunnen makkelijk zorgen voor meer nervositeit op de financiƫle markten.

-Iets anders is natuurlijk in hoeverre die prettige ontwikkelingen kunnen blijven duren. Het gaat nu vooral goed aan de productiekant van de economie, de consumenten doen het ook in Duitsland en Nederland nog steeds rustig aan. Met overheidsbezuinigingen op komst is het niet zo waarschijnlijk dat de groei kan doorzetten.

-Opmerkelijk is wel dat de Duitse autoriteiten ook veel kritiek krijgen op hun bezuinigingsplannen. Wereldwijd is er sprake van een duidelijke tweedeling in beleid. De partijen die nu veel geld willen blijven lenen om de economie te stimuleren en de partijen die vinden dat er door veel te lenen een te grote hypotheek op de toekomst wordt gelegd. Oftewel: prioriteit geven aan het hier en nu of meer prioriteit geven aan de toekomst.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten