woensdag 18 augustus 2010

18 augustus 2010

-Er wordt op de bekende Europese aandelenmarkten wat bewogen rondom de slotstanden van gisteren. Omzetten en koersbewegingen stellen dus niet zoveel voor en het aantal beschikbaar gekomen berichten is ook beperkt.

-Het bericht van de dag is natuurlijk het verhaal over de massale kortingen op de pensioenen in het FD. Volkomen voorspelbaar allemaal en niet meer dan een eerste indicatie van wat er nog gaat komen. Er is echt geen schijn van kans dat alle beloftes die gedaan zijn, gehonoreerd kunnen worden. Daarvoor gaan de erg lage rente en de tegenvallende ontwikkelingen op de aandelenmarkten wel zorgen. Het tij kan alleen gekeerd worden als de premies fors verhoogd gaan worden. En u mag zelf bedenken hoe groot de kans daarop is.

-De consequenties hiervan gaan alleen maar tegenvallen. Als het publiek zich gaat realiseren dat hun financiƫle toekomst er (een stuk) minder prettig uit gaat zien dan gedacht werd, gaan er dingen veranderen. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat er meer gespaard worden (en dus minder geconsumeerd). Voor de toekomstige resultaten van veel bedrijven is dat een langere termijn keiharde min.

-In de VS begint er paniek te ontstaan over de alsmaar verslechterende situatie op de huizenmarkten. Gegeven de forse daling van de huizenprijzen, de nauwelijks veranderende bedragen aan uitstaande hypotheken en de problemen in de Amerikaanse economie gaat het in essentie maar om een ding: welke betrokkene in het grote spel gaat hoeveel verlies dragen? Gisteren deed ook Pimco-baas Bill Gross (grootste obligatiebelegger ter wereld) een duit in het zakje. Zijn voorstel: laat de overheid de totale financiering van de huizenmarkt nationaliseren. Oftewel: schuif alle verliezen in de mik van de belastingbetalers. Only in America, folks, only in America. Of van iets recenter datum: Change you can believe in.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten