dinsdag 5 juni 2012


- Er gebeurt opnieuw maar weinig op de bekende Europese aandelenmarkten. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar bij matige omzetten af. Per saldo bewegen de indices rondom de slotstanden van gisteren. En voor de zoveelste keer zijn handelaren/beleggers in staat de financieel-economische feiten volledig te negeren en zich te concentreren op verhalen waarin mogelijke verbeteringen gesuggereerd worden.

- Eén zo'n verhaal betreft de G-7 die zich met de Europese schuldencrisis zou gaan bemoeien. In goed Amerikaans is de afkorting daarvoor D.O.A (Dead On Arrival). Sinds wanneer kunnen een aantal niet-Europese landen daar iets aan doen. Ook allerlei grote plannen over bijvoorbeeld een bankunie moeten met minstens een kilo zout genomen worden. De belangentegenstellingen tussen de verschillende partijen zijn op dit moment levensgroot en moeten dan ook nog eens door alle parlementen goedgekeurd worden. Dat zijn echt lange termijn verhalen. 

- Wat er natuurlijk moet gebeuren is dat in alle afzonderlijke landen gewerkt gaat worden aan maatregelen om de financiële posities van de banken te versterken en aan maatregelen om de groei weer op gang te brengen. En dan moeten niet alleen de uitkeringen verlaagd worden, maar eerst en vooral de gevestigde belangen aangepakt worden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar Europese oplossingen zijn nog veel moeilijker om door te voeren.

- In de tussentijd waren er ook berichten over de stand van zaken in die Europese economie. Korte samenvatting: het gaat de verkeerde kant op. De laatste cijfers over de inkoopmanagers vielen tegen en hetzelfde was van toepassing op de detailhandelsverkopen.

1 opmerking:

  1. Wat bedoelt u met het aanpakken van de bestaande gevestigde belangen?

    BeantwoordenVerwijderen