woensdag 20 juni 2012


- Het is vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten een heel stuk rustiger dan gistermiddag toen handelaren/beleggers een serieuze aanval van 'centrale bankiers' - liefde hadden. De symptomen daarvan zijn bekend: lekker kopen en de koersen hoger neerzetten, want de centrale bankiers gaan de wereld redden. Hoe het ook zij, vanmorgen noteren de indices rondom de slotstanden van gisteren met omzetten die maar weinig voorstellen.

- Het is echt tamelijk onbegrijpelijk dat diezelfde handelaren/beleggers zichzelf iedere keer opnieuw kunnen wijsmaken dat het optreden van die centrale bankiers deze keer wel het verschil gaan maken. Als er namelijk één ding volkomen duidelijk is, dan is het dat de problemen nog steeds gewoon per dag toenemen. Kijk daarvoor alleen maar naar het verloop van de eurocrisis. En dan hebben we het niet eens over de huizenmarkten, de pensioencrisissen, de spaarproblemen en de arbeidsmarkten. 

- Wat nog erger is, is dat alles en iedereen blijft accepteren dat de politici in ongeveer alle landen blijven wegduiken voor hun verantwoordelijkheden en alleen maar blijven wijzen naar die centrale bankiers. We kiezen mensen die namens ons keuzes moeten maken, of ze nu prettig zijn of niet, en wat die mensen in ieder geval niet doen, is ook maar één beslissing nemen.

- Voor de rest is het voor u natuurlijk al lang geen verrassing meer om te zien hoe er op de financiële markten extreem selectief met de inhoud van het nieuws wordt omgegaan. Gisteren de laatste cijfers over het Duitse investeerders vertrouwen. Als dat maar een puntje beter is dan de maand daarvoor wordt er de godganselijke dag over doorgezeurd. Gisteren waren die cijfers echt serieus tegenvallend en moest je echt je best doen om ze terug te vinden. Zo wordt de kloof tussen de perceptie van de realiteit en de realiteit alsmaar groter. En als u wilt weten wat daar de consequenties van kunnen zijn dan kunnen we het beste verwijzen naar het najaar van 2008. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten