donderdag 7 juni 2012


- Na de euforie van gisteren is het vanmorgen een heel stuk rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. Wel meer plusjes dan minnetjes, maar veel stelt het allemaal niet voor. De inhoud van de berichten speelt zoals u weet in aandelenland al een hele tijd geen enkele rol meer. Het gaat daar maar om een ding: wanneer gaan de verantwoordelijke autoriteiten er een volgend een rondje steunmaatregelen tegen aan gooien? Dus als de berichten maar slecht genoeg zijn, komt dat ingrijpen sneller dichtbij. Lees: is goed nieuws.

- De rest van de samenleving denkt natuurlijk dat het slecht nieuws is als er opnieuw ingegrepen moet worden. En gaat daar dan naar handelen door minder te besteden en te investeren. Met alle gevolgen voor de toekomstige groei van dien. Het is de tragiek van de handelaren/beleggers dat ze maar niet lijken te begrijpen dat iedere volgende ingreep de problemen alleen maar vergroot.

- Over dat ingrijpen nog het volgende. Iedere keer wordt duidelijk dat de groep mensen die primair verantwoordelijk is voor het aanpakken van de problemen (de politici) daarvoor wegloopt en de bal doorschuift naar de monetaire autoriteiten die er dan maar het beste van moeten maken. De taak van politici is immers om ook de onprettige keuzes te maken en niet om iedereen te vriend te houden. Zolang die groep blijft weglopen, gaan de financieel economische problemen alleen maar groter worden.

- In de Europese Commissie hebben ze het licht gezien. Daar is een plan ontwikkeld om ervoor te zorgen dat als ergens in de eurozone banken gesteund moeten worden, ook de eigenaren daar een serieuze bijdrage aan moeten leveren. U weet dat dat tot nu toe onbespreekbaar is. Nu maar eens afwachten of de politici in de verschillende landen weerstand kunnen bieden aan de bankenlobby die hier mordicus tegen is en bereid gaan zijn dit plan een wettelijke basis te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten