vrijdag 8 juni 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Bijna alleen maar wat lagere noteringen, met omzetten die niet bijzonder zijn. U kent het verhaal ondertussen wel; eerst 'weigerde' de ECB verdere maatregelen te nemen en gisteren voldeed in de VS ook Fed-voorzitter Bernanke niet aan de verwachtingen van de financiële markten.

- Blijkbaar kunnen de financiële markten alleen nog maar enthousiast worden als het erg slecht gaat met een economie, want dan gaan de centrale banken wel wat doen. Het eerste doet blijkbaar niet meer ter zake, als het tweede maar gebeurt. Als het dus beter gaat met een economie en die centrale banken wachten even met het nemen van maatregelen wordt dat in de financiële wereld gezien als 'slecht' nieuws. En nee, u bent niet de enige die dan denkt dat dat totaal belachelijk is.

- In China 'begrijpen' de monetaire autoriteiten blijkbaar beter hoe het hoort. Daar werd gisteren wel de rente wat verder verlaagd. Wat dat impliceert voor de Chinese economie maakt voor de financiële markten helemaal niets uit. Voor alle niet-financiële mensen die daar misschien even bij stilstaan betekent dit natuurlijk maar één ding: de Chinese groei staat zwaar onder druk. Als het al niet vervelender gaat worden.

- Spanje dan maar. Een paar maanden geleden was er helemaal niets aan de hand. Even later was een paar miljard euro voldoende om de problemen op te lossen en nu blijkt er onder iedere tegel die opgetild wordt een probleem van een paar miljard euro te liggen. Wat denkt u dat deze verhalen gaan betekenen voor het vertrouwen van het grote publiek in de eurozone in een goede afloop van de ontstane problemen? En wat gaat dat betekenen voor de toekomstige bestedingen, investeringen en dus economische groei? Ons idee? Helemaal niets goeds. Om het eens voorzichtig te formuleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten