vrijdag 1 juni 2012


 - Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen totaal niet inkomen. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die wat beginnen op te lopen. Handelaren/beleggers lijken eindelijk bereid de financieel-economische realiteit van de eurozone onder ogen te gaan zien. Er komen nu simpelweg teveel onprettige berichten beschikbaar om de andere kant uit te blijven kijken.

- Het zijn zeker niet alleen de berichten uit Spanje en Griekenland die tegenzitten. Denk aan Italië. Daar heeft premier Monti die verantwoordelijk is voor het mogelijke herstel van de Italiaanse economie, de ECB maar weer eens gevraagd nog een keer iets te proberen wat al zes keer niet gewerkt heeft. Maar het nieuws over de inkoopmanagers uit de Europese industrie tikte vanmorgen het hardste aan. Er was maar een conclusie mogelijk; meer problemen op komst.

- Een vergelijkbare conclusie kan worden getrokken uit de cijfers van in de inkoopmanagers uit de Chinese industrie. Daar is nu ook het Chinese CBS tot de conclusie gekomen dat de richting van beweging in die industrie omlaag is. Hoe daar ook naar gekeken wordt, het is simpelweg geen lekker groeiverhaal.

- En hetzelfde kan gesteld worden over de Amerikaanse economie waar gisteren een aantal cijfers gepubliceerd werden die weinig opgewekt waren. Het gaat allemaal net wat beter dan een tijdje geleden, maar daar is echt alles mee gezegd. En dat is ondanks de $ 100 mrd per maand die de regering meer uitgeeft dan er binnenkomt en de laagste rentevoeten in de afgelopen tientallen jaren.

- Vanmiddag gaat dat beeld nog eens bevestigd worden als de laatste cijfers over de arbeidsmarkt bekend worden. Besteed nou niet teveel aandacht aan het aantal nieuwe banen in de VS, maar let wel op de ontwikkeling van de lonen en kijk naar de participatiegraad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten