woensdag 6 juni 2012


- De stemming zit er op de bekende Europese aandelenmarkten behoorlijk in. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die best aardig zijn. Is de inhoud van het nieuws dan beter geworden? Nee natuurlijk, er was en is eerder sprake van het tegendeel. Maar er gaan weer geruchten over een volgend ingrijpen van de ECB.

- Het is echt de domheid ver voorbij daar enthousiast over te worden. En u weet waarom. De ECB heeft de afgelopen jaren alles uit de kast getrokken en ongekend groot ingegrepen. En wat heeft dat opgeleverd? De vraag stellen is hem beantwoorden. Wat is het toch dat autoriteiten/handelaren/beleggers denken dat als iets 6x niet heeft gewerkt dat het de 7e keer wel gaat werken? Er is een gezegde over ezels die zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten. Hoe moeten we dan de mensen in de financiĆ«le wereld betitelen? In de VS gebeurt overigens precies hetzelfde. Daar wordt weer naar Ben B. gekeken voor een volgende poging om het tij te keren.

- Wat overigens wel een verzachtende omstandigheid voor de monetaire autoriteiten is (maar op geen enkele manier voor handelaren/beleggers), is dat de politici in ongeveer alle landen systematisch blijven weigeren te doen waar ze verantwoordelijk voor zijn. Te weten, die structurele maatregelen te nemen waarmee het economische tij wel gekeerd kan worden. Die wijzen collectief naar die monetaire autoriteiten en roepen: lossen jullie het maar op.

- Een goed voorbeeld daarvan is zichtbaar in Spanje waar door politici gevraagd wordt om Europees geld om Spaanse banken te steunen. Dus niet de Spaanse eigenaren van die banken dwingen een forse bijdrage te geven, maar 'gimme the money'. En het dan ook nog gek vinden dat het vertrouwen van het publiek en bedrijfsleven in een goede afloop alsmaar verder onder druk komt te staan.

2 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank u heel hartelijk mijnheer De Kort!
  U bent de enige in het Nederlandse medialandschap met verstand van economische en monetaire zaken. Door u en u alleen blijf ik geloven dat ik niet gek ben maar gewoon bij een hele kleine minderheid hoort, die niet als een zombie achter het hardst geschreeuwde mediaverhaal aanloopt.

  Wat een verademing! U heeft me vandaag (6 juni 2012) op BNR weer weten te ontroeren.

  Pieter Scheelbeek
  Eindhoven

  BeantwoordenVerwijderen