vrijdag 22 juni 2012


- Het wil opnieuw niet lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel wat lagere noteringen met omzetten (opnieuw met uitzondering van die voor KPN)  die weinig bijzonder zijn. Berichten zijn er voldoende, de inhoud ervan is kristalhelder en de bereidheid van handelaren/beleggers om die te begrijpen, begint toe te nemen.

- Alle ontwikkelingen met het woord 'Spanje' erin blijven de gemoederen bezig houden. En terecht. Nu moeten de Spaanse banken 'gered' gaan worden en dan gaat het om groot geld. Maar over wat Spanje daar zelf aan gaat doen geen woord, ook geen woord over wat de Spaanse eigenaren van de banken gaan bijdragen aan die redding, waar het geld dan wel vandaan moet komen nu het Europese reddingsfonds (ESM) nog in oprichting is, blijft onduidelijk en om het allemaal nog wat erger te maken gaat de ECB wat regeltjes versoepelen waar Spaanse banken een beroep op mogen doen.

- Eén ding is volkomen zeker. Met dit pakket komt het vertrouwen in een goede afloop van de problemen alleen maar verder onder druk te staan. Waarom kunnen mensen niet begrijpen dat het iedere keer aanpassen van iedere afspraak en iedere regel de onzekerheid bij alle spelers alleen maar vergroot. Het vertrouwen neemt toe als duidelijk wordt dat er in de betrokken landen zelf acties worden ondernomen om het tij te keren en als de regels plus consequenties voor iedereen gelijk zijn en gehandhaafd worden. Dan kan er namelijk met enige zekerheid over de toekomst worden nagedacht en zekerheid, zelfs als die onprettig is, geeft meer vertrouwen.

- Elders in de wereld gaat het niet veel beter. De laatste serie cijfers uit de VS rechtvaardigen maar één conclusie: afzwakkende economische groei. Om een verdere verzwakking te voorkomen, zal de Amerikaanse regering het begrotingstekort nog verder moeten opvoeren dan nu al het geval is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten