dinsdag 26 juni 2012


- Het was vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor. Er wordt vooral gewacht en naar elkaar gekeken. Allemaal vanwege de eurotop van het komende weekend die z'n schaduw vooruit werpt.

- Voor het zover is, kan er nog even stil gestaan worden bij de woorden van DNB-directeur Kellerman die het publiek in een interview adviseerde meer te gaan sparen en waar mogelijk hypotheken vervroegd af te lossen. Hier wordt het dilemma zichtbaar dat wat goed is voor individuele burgers niet noodzakelijk goed is voor de economie. Mensen met een onzekere of sombere financiƫle toekomst doen er verstandig aan te sparen, maar dat betekent dan natuurlijk wel dat de economische groei onder druk komt te staan. Vanuit een macro-perspectief geredeneerd wordt de rente o.a verlaagd om de groei te stimuleren, met als bijkomend gevolg dat er een pensioenprobleem ontstaan is waar mensen nu op moeten reageren.

- De eurotop dan maar. Er gaat ongetwijfeld uitkomen dat we als eurozone iets gaan doen om de problemen aan te pakken. Maar blijf altijd in gedachten houden dat de eurocrisis het gevolg is van uit de hand gelopen omstandigheden (met geleend geld ver boven je stand leven) in een paar lidstaten. Daar liggen de oorzaken van alle problemen die er nu zijn. Grote vraag is dan of er dit weekend ook duidelijk gaat worden wat er in die landen gaat gebeuren om de verdiencapaciteit te verhogen. U kent het rijtje waarmee dat moet gebeuren: hervormingen op de arbeidsmarkt, minder zinloze regeltjes, privatiseringen en belastinginning verbeteren, om eens een paar dingetjes te noemen. 'Wij' kunnen als eurozone wel wat doen, maar als 'zij' als individuele landen niets doen, zijn 'onze' acties nagenoeg zinloos. Niet meer dan zeer kostbare pogingen om wat tijd te winnen.

- Ondertussen draait het bedrijfsleven natuurlijk gewoon door. Binnenkort begint het tweede kwartaal resultatenseizoen. Daar gaat waarschijnlijk niet veel prettigs uitkomen. Sommige bedrijven kunnen zich ongetwijfeld onttrekken aan de moeizame economische omstandigheden, maar de bulk van het bedrijfsleven krijgt het moeilijker en dat gaan we zien in de resultaten die gepresenteerd gaan worden.

1 opmerking:

 1. Geachte heer de Kort,

  Wederom gebruikt u dezelfde stelling in uw blog. Ik ben dan ook nog steeds benieuwd naar wat u bedoelt met " met geleend geld ver boven je stand leven". Zie mijn comment op de 25ste.

  Wie bedoelt u precies. Het volk of de financieele instellingen?

  Met vriendelijke groet,

  Patrick Kruseman

  BeantwoordenVerwijderen