dinsdag 19 juni 2012


- Het is vanmorgen opnieuw erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Meer plusjes dan minnetjes, met omzetten die maar weinig voorstellen. Veel nieuws om op te reageren is er trouwens ook niet. Er wordt naar elkaar gekeken en op elkaar gewacht.

- Stond de afgelopen dagen alles in het teken van de Griekse verkiezingen, vandaag letten we gewoon weer op de werkelijke problemen in de eurozone. Een verhaal waar Spanje een belangrijke rol in speelt. Het vertrouwen van de financiële markten in Spanje komt alsmaar verder onder druk te staan. Iets wat natuurlijk volkomen begrijpelijk is. De verantwoordelijke autoriteiten daar komen niet verder dan 1) het niet accepteren van de ontstane realiteit en 2) het vragen om lekker veel geld. Waar het in Spanje in ieder geval totaal niet over gaat, is over datgene wat de Spaanse regering zelf kan doen om het tij te keren. U kent het rijtje ondertussen wel: hervormen van de arbeidsmarkt, zinloze regeltjes afschaffen, zwart geld circuit aanpakken en bestedingen onder controle krijgen. En dan maar blijven klagen dat de rente in Spanje blijft oplopen.

- Ook in een groter verband (denk G-20) is het beeld eigenlijk niet heel anders. Het basis idee is dat met meer geld de problemen makkelijker opgelost kunnen worden. Over hervormingen in eigen land worden maar weinig woorden vuilgemaakt.

- De Europese politici hebben wel een nieuwe 'love baby': een bankenunie. Als die er is, komt het allemaal goed. Uiteraard zijn de landen die waarschijnlijk veel geld gaan krijgen daar erg voor, maar denken de mogelijke 'betalers' er heel anders over. En, niet onbelangrijk, hoe gaan alle afspraken die in bankunie verband gemaakt moeten worden, daadwerkelijk gehandhaafd worden? Zoals u weet is het niet naleven van eerder gemaakte afspraken één van de belangrijkste oorzaken van alle problemen die de afgelopen tijd ontstaan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten