vrijdag 15 juni 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen behoorlijk in. Veel wat hogere noteringen met omzetten die weinig bijzonder zijn. De reden? De inhoud van de beschikbaar gekomen berichten valt allemaal tegen. En dan toch hogere koersen? Uiteraard, want dan komt het volgende ingrijpen van de centrale banken weer dichterbij. En dat wordt door beleggers tegenwoordig gezien als het beste nieuws wat er te krijgen is. Hoe slechter het economische nieuws, hoe beter het in aandelenland is. Je moet er maar op komen.

- Er zijn nu mensen die ons proberen wijs te maken dat de uitkomst van de Griekse verkiezingen aanstaande zondag voor een crisis op de internationale financiĆ«le markten kan gaan zorgen. WTF? Dus iets waar al tijden over gesproken wordt, wat in het grote spel der dingen helemaal niets voorstelt en waar nog helemaal niets mee beslist is, kan voor een crisis gaan zorgen? In wat voor een wereld zijn we terecht gekomen dat dit soort onzin nog serieus genomen wordt ook?

- In de VS gebeurt overigens hetzelfde. Ook daar zitten handelaren/beleggers vooral te wachten op slechte economische cijfers, want dan komt een volgend optreden van de Fed dichterbij. Dat alle eerdere optredens van de Fed niet hebben geleid tot betere economische omstandigheden wordt voor het gemak maar volledig genegeerd.

- Gelukkig is er ook beter nieuws. In Nederland is de Interventiewet aangenomen. Die maakt het mogelijk dat de DNB tijdens een crisis veel makkelijker en harder kan ingrijpen bij financiĆ«le instellingen die in problemen komen. De volkomen chaos van de herfst van 2008 moet niet nog een keer kunnen ontstaan. Het gaat dus niet over het versterken van de balansen en andere zaken, maar puur over wat er kan als het helemaal mis dreigt te gaan. 

1 opmerking:

  1. Maar wat dan wel te doen? Obligaties te weinig rendement, aandelen te riskant door recessie, goud overgewaardeerd evenals BRIC landen, olie daalt, onroerendgoed in Europa slecht idee, buitenlandse valuta? Natuurlijk, de australische dollar, geen begrotingstekort en geografisch goedgelegen en politiek stabiel met veel grondstoffen !

    BeantwoordenVerwijderen