maandag 18 juni 2012


- En dat was het dan. De uitkomst van de Griekse verkiezingen is bekend en in het grote spel der dingen is er natuurlijk helemaal nacko nada niets veranderd. Al die opwinding vooraf was niet meer dan een storm in een vingerhoedje. Vanmorgen bewegen de bekende indices wat heen en weer rondom de slotstanden van vrijdag. De omzetten zijn best aardig, de koersbewegingen stellen echter maar weinig voor.

- Griekenland dus. Er is nu een uitkomst en er gaat onderhandeld worden over een volgende regering. En die volgende regering gaat dan onderhandelen met de geldschieters (ECB, EU en IMF) in de hoop meer geld en/of soepeler voorwaarden te krijgen. Dat was het scenario ongeacht de precieze uitkomst van deze verkiezingen. Dus alle opwinding van de afgelopen dagen sloeg totaal nergens op. U kunt zich gaan voorbereiden op het volgende 'media-opwinding-momentje'  over een paar weken als de volgende Europese Top op het programma staat.

- In de afgelopen dagen is er met betrekking tot alle werkelijke problemen in de eurozone uiteraard niets gebeurd. De opgetelde schuldenposities zijn nog steeds even hoog, de banken zijn nog steeds even kwetsbaar en maatregelen om de economie in allerlei landen te stimuleren zijn nog steeds even onzichtbaar. Oftewel, de verantwoordelijke autoriteiten zijn nog steeds even slecht bezig.

- In de VS gaat het niet beter. De economische cijfers daar worden in toenemende mate slechter en de roep om volgende maatregelen wordt dus steeds luider. Niet dat die maatregelen tot nu toe geholpen hebben, maar dat is een detail wat er niet toe doet. Als ergens geld inpompen, had gewerkt dan zouden Japan en het VK nu met afstand de best draaiende economie├źn zijn. En dat is totaal en volkomen niet aan de orde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten