maandag 11 juni 2012


- € 100 mrd, € 100 mrd en nog een keer € 100 mrd. Meer hoefden de handelaren/beleggers op de internationale aandelenmarkten niet te weten. Bijna alleen maar (duidelijk) hogere noteringen, met omzetten die heel behoorlijk zijn. Dat er in obligatie-land totaal anders op die € 100 mrd gereageerd werd, mag de pret totaal niet drukken. En zo blijft men zichzelf voor de gek houden.

- Want wat is er nou gebeurd? De Spanjaarden gaan vorstelijk beloond worden voor het jarenlang extreem creatief met de waarheid omgaan. Het is echt onwaarschijnlijk dat er nauwelijks eisen worden gesteld aan de Spaanse regering en de Spaanse banken in ruil voor dat geld. Spanje hoeft eigenlijk niets te betalen en de eigenaren van de Spaanse banken hoeven ook niets bij te dragen.

- En wat gaat er nu in Spanje veranderen? Helemaal niets natuurlijk, want de regering hoeft ook niets te doen om de Spaanse economie aan de praat te krijgen. Met de arbeidsmarkt gebeurt niets, met de privatiseringen gebeurt niets, met de belasting-ontduiking gebeurt niets en met allerlei andere zaken gebeurt ook niets. Het  Spaanse pijnpunt nummer 1, oplopende verliezen op de huizenmarkt, gaat dus gewoon nog veel pijnlijker worden. 

- Wat er wel gaat gebeuren is dat er in Ierland en Griekenland bloed gespuugd gaat worden. Die landen kregen immers alleen maar steun als ze zelf keiharde series onprettige maatregelen zouden nemen. En wat er ook gaat gebeuren is dat er in andere landen gedacht gaat worden: hoe eerder wij er een zooi van maken, hoe eerder we geholpen worden. Het is echt onvoorstelbaar dat in deze steunoperatie geen rekening is gehouden met de begrippen 'moral hazard' en 'precedent-werking'.

- Anyway, opgelost is er helemaal niets, de problemen worden nog steeds groter en vooruitgeschoven. En dan toch hogere koersen. Je moet er maar opkomen.

1 opmerking:

  1. Het is echt een lachwekkend schouwspel geworden. Volgens mij implodeert deze klucht nog sneller dan de meeste denken.

    BeantwoordenVerwijderen