woensdag 13 juni 2012


- Het is voorlopig erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Handelaren/beleggers durven geen posities in te nemen. Omzetten en koersbewegingen stellen dus maar erg weinig voor en de indices bewegen allemaal rondom de slotstanden van gisteren. Berichten om op te reageren zijn er overigens meer dan voldoende.

- Zo had er er in de VS wel gereageerd kunnen worden op de laatste cijfers over het begrotingstekort of op de uitkomsten van de periodieke enquête onder het midden- en kleinbedrijf (MKB). De Amerikaanse regering blijft 'gewoon' 50% meer geld uitgeven dan er binnenkomt en in het MKB wil de stemming maar niet verbeteren. Hoe daar ook naar gekeken wordt en welke draai iemand er ook aan wil geven: dit is simpelweg geen herstel/groei-verhaal. Dit is vooral een verhaal van steeds meer en grotere problemen. De enige reden waarom hier niet veel meer belangstelling voor is, is simpel: in de eurozone gebeuren nog gekkere dingen.

- Een voorbeeld daarvan waren gisteren de uitspraken van de Italiaanse premier Monti. Die beweerde met droge ogen dat Italië de komende tijd geen steun vanuit de eurozone nodig heeft. Die uitspraak kan echt alleen maar waar worden als diezelfde premier Monti het Italiaanse parlement zover krijgt dat er een serie maatregelen wordt aangenomen die perspectief moet bieden op een verbetering van de situatie waar die economie zich nu in bevindt. Denk aan hervormingen van de arbeidsmarkt, denk aan het aanpakken van de belastingontduiking, denk aan het privatiseren van staatsbedrijven en denk aan het afschaffen van series zinloze regeltjes.  

- Als dat Monti niet gaat lukken, kan hij alvast tickets naar Brussel, Frankfurt en Berlijn gaan boeken. Waar de financiële markten namelijk steeds minder van onder de indruk zijn is de combinatie van slappe verhalen zonder enig zicht op concrete verbeteringen. En het verhaal van 'gimme the money' als mogelijke 'oplossing' van de ontstane problemen maakt ook steeds minder indruk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten