donderdag 21 juni 2012

- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Bijna alleen maar lagere noteringen, met omzetten die met uitzondering van die van KPN, niet veel voorstellen. U kent de reden. Ben B. te W.  weigerde gisteravond mee te werken aan de (volslagen misplaatste) idee├źn van een grote groep aandelenmannetjes.

- In aandelenland weet men zichzelf er iedere keer weer van te overtuigen dat als het een beetje tegenvalt met de economie, de centrale bankiers met een volgend stimuleringsplan komen en het daarna weer allemaal goed komt. Dat de financieel economische realiteit in de hele wereld daar sinds de herfst van 2008 totaal mee in tegenspraak is, doet voor de rest in aandelenland op geen enkele manier ter zake. Als kleine kindertjes wordt er iedere keer gejengeld om meer steun en is men teleurgesteld als die niet komt. 

- Voor volgende tegenvallers kan er gekeken worden naar China waar de cijfers van de inkoopmanagers uit de industrie weer tegenvielen en echt op geen enkele manier wijzen op een hoge groei van die Chinese economie. Die Chinese cijfers zijn trouwens niet eens veel beter dan de cijfers van de inkoopmanagers uit de eurozone die ook vanmorgen gepubliceerd zijn. En we weten allemaal dat de groei in de eurozone op dit moment nauwelijks boven de nullijn uitkomt. Het is net zomin verboden om even stil te staan bij de gevolgen van de afzwakking van de Chinese groei voor de exporteurs van grondstoffen. Kleine indicatie: niet goed. 

- En in Nederland blijft het consumentenvertrouwen maar dalen. Hoe verrassend is dat? Na een heel lange tijd van meer, nog meer en nog veel meer, gaat het nu over dalende huizenprijzen, bezuinigingen, problemen op de arbeidsmarkt, de eurocrisis en het meer dan volledig uitblijven van serieuze plannen om de problemen het hoofd te bieden. Daar helpt zelfs dat oneindige geneuzel over kansen en positief zijn niet meer tegen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten