vrijdag 28 oktober 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten zijn handelaren/beleggers nog even aan het nagenieten van het feestje wat ze gisteren gevierd hebben. Toch nog maar wat kopen dan. En waarom niet? Gisteren gingen de koersen toch ook omhoog? Het is een Baghwan-markt geworden. Gewoon net zo lang tegen jezelf zeggen dat het allemaal goed komt, dat je het nog gaat geloven ook.

- Gisteren een mooi cijfer uit de Amerikaanse economie. Gedurende het derde kwartaal is die economie met 2,5% op jaarbasis gegroeid. Grote vraag is nu of dat herstel (het eerste en tweede kwartaal waren een stuk minder mooi) kan doorzetten. Bij AFS hebben we daar een hard hoofd in. Denk even met ons mee. De koopkracht van alle Amerikanen is duidelijk aan het dalen, de huizenprijzen gaan alsmaar verder omlaag, de arbeidsmarkt herstelt nauwelijks, de armoede neemt in een strak tempo toe, sparen wordt in de VS ook afgestraft en over de pensioenen hoeven we het niet eens te hebben. En dan toch een blijvend economisch herstel? In de wereld die AFS heet, is dat geen voor de hand liggende conclusie, om het eens voorzichtig te formuleren.

- Ja, maar met de bedrijven gaat het toch zo goed? Nou, dat valt wel tegen. Nogal wat bedrijven melden nu al winstdalingen en nog veel meer bedrijven zijn een stuk terughoudender over de toekomst aan het worden.

- Wat de hotemetoten in ieder geval steeds beter in de vingers krijgen is het manipuleren van de roze brillen op de financiƫle markten. Men heeft steeds beter in de gaten wanneer er welke worst moet worden opgehangen. Kijk daarvoor alleen maar naar de koersontwikkelingen van de afgelopen maand op ongeveer alle aandelenmarkten. Veel hogere koersen terwijl de problemen veel groter zijn geworden. Petje af voor de hotemetoten. Vast onderdeel in dat spel is het woord 'China'. De afgelopen maanden is dat woord al minstens 10x ingezet. Het woord wordt genoemd, de brillen gaan er vol voor, het verhaal is volkomen zinloos, even later wordt het woord weer gebruikt, de brillen gaan er natuurlijk weer vol voor, het verhaal is weer volkomen zinloos etc. etc.

1 opmerking:

  1. Ik ben zo blij dat Kees de Kort er is om wat velen voelen of gewoon weten, helder te verwoorden. Onze euro- politici hebben tot het allerlaatst getalmt om uitendelijk met grote woorden en gebaren een zo minimaal mogelijk "reddingsplan" te verkondigen. Kees schiet daar blind enorme gaten in en door die gaten zijn de volgende crises al goed te zien.
    In grote lijnen is het duidelijk dat Europa op veel te grote voet heeft geleefd en dat ruime leven heeft gefinancierd met schulden. Ook wij in Nederland.
    Daarnaast lijden we allemaal onder een arbeidsmarkt die op slot zit, onredelijke pensioensverwachtingen, en een politiek systeem geent op kiezers kopen met uitkeringen en subsidies. Democratie dus. Het eerste land datt bijvoorbeeld het ontslagrecht sterk versobert, ambtenarenrechten ent op die van gewone werknemers en subsidies vervangt door een lage vlaktax, gaat zo hard groeien dat dat land snel het gidsland zal worden. Wie durft?

    BeantwoordenVerwijderen