dinsdag 25 oktober 2011

-Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar erg weinig voor. Nieuws is er meer dan voldoende, de strekking ervan volkomen duidelijk en net zo duidelijk is dat handelaren/beleggers daar geen seconde over willen nadenken. Er wordt nu collectief gewacht op de resultaten van de Europese topconferentie die morgen bekend moeten worden.

-Een paar kanttekeningen dan maar. Hoe diep zijn we als samenleving gezonken als we denken dat we moeten onderhandelen over de maximale verliezen die de banken bereid zijn te accepteren als er een overeenkomst met Griekenland wordt gesloten? Het kan geen kwaad even stil te staan bij een van de belangrijkste oorzaken van alle problemen, te weten de jarenlange bereidheid van de banken om veel te veel geld beschikbaar te stellen tegen veel te lage rentevoeten.

-In Duitsland moet het parlement akkoord gaan met een mogelijke verhoging van het EFSF. Hoe denken wij dat mevrouw Merkel die toestemming gaat krijgen? Door een soort rampenscenario te schetsen als dat 'nieuwe' EFSF er niet komt natuurlijk. Maar wat gaan dergelijke teksten betekenen voor de opstelling van de Duitse bevolking? Blijven die met zulke vooruitzichten lekker geld uitgeven? Oftewel: die nu al verwachte lage groei gaat nog lager worden.

-Dan het EFSF. Voor welk probleem is dat een oplossing? Denken we nou echt dat als iets officieels de obligaties gaat kopen die niemand wil hebben, dat dan de bereidheid om die dingen wel te kopen toeneemt? Waarom wil niemand die obligaties meer kopen? Wat wordt er gedaan aan de oorzaken van die houding? Helemaal niets dus. Het is nog veel erger, want er wordt gesproken over bedragen van € 1.000 mrd die nodig zouden zijn. Dus we gaan € 3.000 per bewoner van de eurozone apart zetten om een paar maanden tijd te winnen en helemaal niets op te lossen. Dan is er toch maar een conclusie mogelijk: we zijn als samenleving toch meer dan volledig de weg kwijt als we hier mee doorgaan. Probeer eens te bedenken wat er allemaal voor zinvolle dingen gedaan kunnen worden als die bedragen ook maar een beetje verstandiger worden ingezet.

-Tenslotte nog dit. De oplossing voor alle problemen die de afgelopen drie jaar extreem veel groter zijn geworden, moet bedacht worden door precies dezelfde mensen die de zaken volledig uit de hand hebben laten lopen. Wanneer gaat daar een einde aan komen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten