donderdag 13 oktober 2011

- Het is vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten een stuk rustiger dan gisteren. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af en per saldo bewegen de indices rondom de slotstanden van gisteren. Nieuws is er meer dan voldoende en de inhoud ervan is ook allemaal geruststellend slecht/niets zeggend.

- Hoe is het toch mogelijk dat grote groepen mensen die een tamelijk hoge dunk van zichzelf hebben, zichzelf collectief ook zo verschrikkelijk voor de gek kunnen houden als de afgelopen dagen gebeurd is. Allerlei vage teksten over de herkapitalisatie van banken aannemen als grote en belangrijke stappen in de goede richting. En dat terwijl de afgelopen drie jaar al minstens 85x bewezen is dat die vage teksten van de hotemetoten alleen maar geleid hebben tot meer problemen en echt helemaal niets opgelost hebben. Hier gaan echt minstens 10 massa-psychologen op promoveren.

- Ondertussen blijven de economische feiten alleen maar tegenvallen. Gisteren de notulen van de laatste vergadering van het FOMC van de Federal Reserve. Belangrijkste quote: 'there is considerably uncertainty in the economy'. En dat is dan de meest positieve benadering. De realiteit is dan veel meer: recession, here I come.

- Duitsland dan, de motor van de Europese economie. Als de rapporten van allerlei onderzoeksinstituten geloofd moeten worden, is de Duitse tank bijna leeg. De groeiverwachtingen voor de Duitse economie voor 2012 zijn nadrukkelijk naar beneden bijgesteld. De 1% gaat niet gehaald worden. Niet echt een prettig vooruitzicht, ook niet voor de bedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten