- Het opmerkelijke laatste uur van de handel gisteravond op Wall Street geeft de Europese handelaren/beleggers een steuntje in de rug. Veel wat hogere noteringen, met omzetten die weinig bijzonder zijn. Berichten zijn er meer dan voldoende, de inhoud er van is allemaal van een grote triestheid, maar daarover nadenken kan even vooruitgeschoven worden, want Wall Street ….
- De Europese schuldencrisis is een proces dat maar berichten blijft genereren. Sommige daarvan zijn 100% voorspelbaar, denk bijvoorbeeld aan de neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid, maar het kan natuurlijk ook beter. Zoals het nieuws over de 'redding' van Dexia. Korte samenvatting: problemen verplaatsen en vooruitschuiven en als 'beloning' daarvoor een paar probleempjes erbij krijgen. Een volgende sterke actie van de verantwoordelijke autoriteiten. Of denkt u dat het verplaatsen van de slechte leningen naar een door de overheid gegarandeerde instelling iets oplost? En wat denkt u dat het maar lekker verstrekken van garanties gaat betekenen voor de kredietwaardigheid van België? En denkt u dat met deze 'oplossing' het vertrouwen van/in/met/onder het financiële stelsel verbeterd?
- Maar het kan in euro-schuldencrisisland altijd nog gekker. De autoriteiten schijnen na te denken over een herkapitalisatie van een aantal banken. Op zich goed en verstandig, maar hoe lang denkt u dat het gaat duren voordat er in euroland namen en rugnummers genoemd gaan worden? Als er een Nobelprijs voor management by speech zou zijn, waren de winnaars voor de komende 100 jaar nu al bekend: onze verantwoordelijke autoriteiten. Wat een jokers.
- Elders in de wereld gaat het niet veel beter. In de VS is er de afgelopen twee jaar voor ongeveer $ 3.000 mrd aan tekorten opgebouwd, zijn de spaarders volledig afgemaakt en de pensioengerechtigden serieus op de pijnbank gelegd en wat hebben de Amerikanen daarvoor teruggekregen? Opmerkingen van Fed-voorzitter Ben B. dat de Amerikaanse economie 'close to faltering' is. Is dit het failliet van het uitgevoerde beleid of is dit niet het failliet van het uitgevoerde beleid? Gaat er dan nu wat veranderen en/of krijgen andere mannetjes/vrouwtjes de kans om het tij te keren? Wat denkt u zelf?
woensdag 5 oktober 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten