woensdag 26 oktober 2011

- Het is opnieuw erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen niet voor en de berichten die er zijn, worden voor kennisgeving aangenomen. U kent de reden natuurlijk: er wordt gewacht op de uitkomsten van de topconferentie over de schuldencrisis.

- U weet ondertussen ook wat wij daarvan vinden. Wij denken dat de uitkomsten daarvan tamelijk minimaal gaan zijn en op geen, maar dan ook geen enkele manier gaan bijdragen aan het oplossen van welk probleem dan ook. Geld bij elkaar brengen om dingetjes te kopen die niemand wil hebben, brengt niets positiefs met zich mee. De werkelijke oplossing is simpel; in een aantal Zuid-Europese landen moeten er omvangrijke financieel-economische aanpassingsprocessen op gang komen die ervoor kunnen zorgen dat het vertrouwen van de internationale financiers in die landen weer terugkeert. Het moet dus niet in Brussel en Frankfurt gebeuren, maar in Athene, Madrid en Rome, om eens een paar plaatsen te noemen.

- En ondertussen worden de problemen in de bestaande context alleen maar groter. Nu is de politieke onzekerheid in Italië weer fors aan het toenemen. Dat belooft natuurlijk helemaal niets goeds voor dat noodzakelijke aanpassingsproces in Italië. Dus worden de financiers nerveuzer, gaat de rente in Italië omhoog, worden de herfinancieringsproblemen groter en kunnen we alvast gaan nadenken over een volgende verhoging van het EFSF. Wat een totale chaos en volkomen incompetentie.

- Aan de andere kant van de oceaan gaat het ondertussen niet veel beter. Het consumentenvertrouwen staat daar extreem onder druk, de huizenprijzen blijven dalen, de koopkracht daalt en zo zijn er nog wel wat dingetjes. Hoe je daar ook naar kijkt en hoe je die realiteit ook probeert te verdraaien, dat is geen herstelverhaal. En morgen leggen we op deze plaats uit welke truc er gebruikt gaat worden om toch meevallende groeicijfers te laten zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten