vrijdag 21 oktober 2011

-Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar erg weinig voor. Nieuws is er opnieuw meer dan voldoende, de inhoud ervan meer dan voldoende duidelijkheid, maar de bereidheid die inhoud ook te accepteren is meer dan volledig afwezig. Veel wat hogere noteringen dus in het parallel-universum van handelaren/beleggers waar het begrip realiteit niet meer bestaat.

-Een weekje geleden waren de roze brillen helemaal euforisch, want in het weekend van de 23e oktober zouden, in een groot allesomvattend plan, ongeveer alle problemen opgelost gaan worden. Enorme koerswinsten dus. Wat we de afgelopen week geleerd hebben is dat het met dat plan nog niet zo'n vaart loopt en dat er waarschijnlijk geen enkel probleem echt opgelost gaat worden. En hoe reageren de brillen? Die blijven geloven in dat grote plan en zien geen enkele reden om te verkopen. Vage plannen zorgen voor euforie, de realiteit niet voor een reactie. Wat klopt hier niet?

-Wel lanceren de hotemetoten iedere dag een nieuw proefballonnetje om de roze brillen te pamperen. Het ene ballonnetje is nog zinlozer en ongeloofwaardiger dan het andere, maar voor de brillen is alles goed genoeg. De volwassenen in deze wereld worden daar echter per dag nerveuzer over. Volkomen begrijpelijk, want als het manipuleren van de brillen de hoogste prioriteit in hotemetoten-land heeft, dan wordt er dus niet voldoende gewerkt aan een geloofwaardige oplossing van de ontstane problemen. En het is heel simpel: meer nervositeit bij de volwassenen betekent andere prijzen/toenemend risicobesef en dus meer problemen in de grote mensenwereld. En nog iets simpels: hoe ingewikkelder de mogelijk voorgestelde oplossing, hoe ongeloofwaardiger. Tenminste in de ogen van de volwassenen.

-Cijfers uit de VS waren er gisteren ook een paar, inclusief een enorme positieve verrassing. Het getalletje over de industrie in de regio Philadelphia was erg veel hoger dan zelfs de meest optimistische schatting. Verklaring? Geen idee. Alle andere cijfers die vooral betrekking hadden op de consumentenkant van de economie kenden geen verrassingen en boden geen enkel herstelperspectief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten