donderdag 27 oktober 2011

- Achterin de bus is weer een zak lolly's naar binnen gegooid. Feest dus. Lekker veel hogere koersen met behoorlijke omzetten. U kent de reden: er is vanmorgen in alle vroegte een plan bekendgemaakt waarmee de ontstane problemen aangepakt moeten gaan worden.

- Toch maar even wat realiteit. Hoe zit het nou met de 3 problemen? Griekenland als eerste. De uitstaande schuld van Griekenland gaat weliswaar omlaag, maar blijft nog veel te hoog voor de financieel-economische omstandigheden waarin Griekenland nu zit. De herkapitalisatie van de banken als tweede. Het idee is dat met opgeteld € 106 mrd de problemen in die sector ver voorbij zijn. Totale bullshit natuurlijk. Op de eerste plaats gaat niemand met ook maar een werkende hersencel € 1 in een Europese bank steken. Op de tweede plaats is dat bedrag volstrekt onvoldoende gegeven de problemen waar die sector mee geconfronteerd wordt en op de derde plaats mag u even terugdenken aan Dexia, een bank die heel goed gekapitaliseerd was en toen binnen een week genationaliseerd werd. Dat had te maken met vertrouwensverlies. So? Nou, wat denkt u dat deze afgedwongen Griekse afboeking bij de banken gaat betekenen voor het vertrouwen van die banken in elkaar en in de autoriteiten? Dan het EFSF. Er kunnen nu voor grote bedragen dingetjes gekocht worden die niemand anders wil hebben. Dat klinkt niet alleen als geld in een lege put gooien, dat is het ook.

- Dan maar een paar vraagjes. 1) Welk probleem is nu opgelost? 2) Gaan alle betrokken parlementen hier mee akkoord? 3) Hoe zit het met de precedent-werking? Er zijn wel meer landen die fors willen afboeken. En 4) wat vinden de kredietwaardigheid-beoordelaars hier allemaal van? Daar kan ook nog een hoop gedonder van komen.

- Onze mening over dit plan; er is helemaal niets opgelost en de problemen zijn in een klap een stuk groter geworden (meer schulden, minder vertrouwen, de precedentwerking en twijfel aan de kredietwaardigheid). Er is maar een conclusie mogelijk: hier gaat niets goeds van komen. Sta daar even bij stil voor u gaat kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten