dinsdag 4 oktober 2011

- Vanmorgen opnieuw bijna alleen maar lagere noteringen op de bekende Europese aandelenmarkten, met omzetten die behoorlijk zijn. Berichten zijn er meer dan voldoende en in tegenstelling tot veel eerdere dagen zijn er nu zelfs een aantal meevallertjes, maar nieuwe zorgen over enkele financiële instellingen en de Griekenland-problemen zijn belangrijker.

- Het verhaal van de dag betreft de Belgische bank Dexia die in grote problemen aan het komen is. Er wordt al gesproken over een volgende reddingsoperatie door de Belgische en Franse regeringen. Let wel: nog maar een paar maanden geleden kwam Dexia makkelijk door de stress testen, maar het vertrouwen ten aanzien van die bank is zwaar onder druk komen te staan en dan worden alle financiers een stuk huiveriger. En nemen de problemen voor Dexia dus in een strak tempo toe.

- Belangrijke vraag is nu of het bij Dexia gaat blijven of dat binnen afzienbare tijd ook andere banken gaan meemaken wat Dexia nu aan het meemaken is. Hoe het ook zij, het vertrouwen in een goede afloop van de problemen komt verder onder druk te staan, de nervositeit neemt toe en dus dalen de koersen.

- De bovengenoemde meevallertjes hadden allemaal betrekking op de Amerikaanse economie. Voor alle duidelijkheid: die cijfers waren zeker niet goed, maar in ieder geval beter dan een tijdje geleden. Het gaat dus minder snel de verkeerde kant op dan eerder misschien wel leek.

- Op de Amerikaanse financiële markten waren de zorgen over de problemen in euroland gisteren groter dan de opluchting over die cijfers. De Amerikanen weten maar al te goed dat financiële problemen bij een bank heel makkelijk kunnen overslaan naar andere banken. Banken zijn geen 'stand alones', maar hebben altijd erg veel contacten en relaties met andere banken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten