dinsdag 11 oktober 2011

- Het is voorlopig opnieuw vrij rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Wel meer wat lagere noteringen dan plusjes, maar de omzetten stellen niet veel voor. Berichten zijn er meer dan voldoende en als je geen seconde over de inhoud ervan nadenkt, kun je met extreem veel fantasie ook nog denken dat die berichten niet negatief zijn.

- Gisteravond op de Amerikaanse financiële markten een bijna euforische stemming, want in euroland gaan de banken gered worden en in China gaat de overheid bankaandelen kopen. Hoeveel goed nieuws kan een brillenman verwerken? Het grote gevaar van deze koersbewegingen is dat de Europese autoriteiten langzaam gaan denken te weten hoe ze de financiële markten moeten bespelen om het nemen van pijnlijke besluiten verder vooruit te kunnen schuiven.

- Het is echt de peilloos diepe domheid van de beleggers die iedere keer weer ieder onzinverhaal geloven die maakt dat de verantwoordelijke autoriteiten nergens gedwongen worden hard in te grijpen en iedere keer opnieuw voor meer van hetzelfde en tijd gaan. Waarom denkt u dat de Chinese autoriteiten de koersen van de banken gaat steunen? Omdat het zo goed gaat in China?

- Nog een 'mooi' verhaal, nu uit Oostenrijk waar een grote bank grote verliezen moest melden op allerlei avonturen. Dat is natuurlijk niets nieuws, want bankiers vinden altijd nieuwe manieren om geld te verliezen. Eén ding was echter wel bijzonder. Die bank moest forse verliezen nemen op producten die ze tijdens de recente stress testen van de banken niet bleken te bezitten. Blijkbaar waren er een paar dingetjes niet gecontroleerd. Grote vraag is nu natuurlijk: hoeveel andere banken zijn in staat geweest hoeveel dingen te verbergen voor de controleurs en hoe groot zijn de verliezen die daar op geleden worden? Er kunnen zomaar nog wat lijken uit kasten komen vallen.

- En dan begint binnenkort het derde kwartaal-resultatenseizoen. Wij zijn erg benieuwd hoe de bedrijven in staat gaan zijn om de resultaten overeind te houden. De economische realiteit werkt in ieder geval niet mee. Om het eens voorzichtig te formuleren. Toch gaan er veel beter dan verwachte resultaten komen, maar dat komt alleen maar omdat de verwachtingen naar beneden zijn bijgesteld. Als verstandige belegger vergelijkt u de cijfers van nu met de resultaten van een jaar geleden. En die vergelijking gaat er met een tamelijk grote zekerheid niet best uitzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten