maandag 17 oktober 2011

- Nog steeds denken handelaren/beleggers dat praten over steun hetzelfde is als daadwerkelijk steunen. Veel wat hogere noteringen dus, met omzetten die overigens erg laag zijn. Nog steeds is ieder realiteitsbesef volledig afwezig en zijn hoop, geloof en liefde de bepalende factoren geworden op de Europese beurzen.

- Er kan ook even naar de resultaten van Philips gekeken worden die, in gewoon Nederlands uitgedrukt, volkomen waardeloos waren, maar in de wondere wereld van de roze brillen, pennenlikkers en één hersencelligen beter dan verwacht, dus goed. Ondanks forse kostenbesparingen was de nettomarge nog geen 1,5%, in een reality-based wereld een percentage om je behoorlijk voor te schamen. Die cijfers zijn niet toevallig zo beroerd, Philips wordt simpelweg geconfronteerd met de economische werkelijkheid. Het opmerkelijke is nu dat de roze brillen diezelfde werkelijkheid maar blijven ontkennen.

- De G-20 heeft de Europese autoriteiten nog een week gegeven om met een goed plan te komen om alle problemen op te lossen. Namen, rugnummers, bedragen etc. etc, worden niet genoemd, er is echt geen detail te vinden. En dat wordt in aandelenland gezien als goed nieuws. Ongelofelijk, wat ben je dan de weg kwijt.

- Gelukkig blijven de Amerikaanse consumenten lekker besteden. Dat was tenminste de boodschap die afgelopen vrijdag de wereld werd ingestuurd. De voor alles gecorrigeerde bestedingen stegen met 1,1%. De realiteit was dat de feitelijke bestedingen met 5% daalden. Niet helemaal verrassend, want het consumentenvertrouwen staat bijna op een all time low. Misschien dat de Amerikaanse begrotingstekorten daar een rol in spelen. Dit jaar loopt dat tekort weer op naar $ 1.300 mrd. Anders geformuleerd: de regering geeft bijna 60% meer uit dan er binnenkomt. Goed voor de bestedingen, maar voor de rest natuurlijk alleen maar slecht nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten