maandag 24 oktober 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten weet men het even niet meer. Lage omzetten en, op enkele uitzonderingen na, weinig opvallende koersbewegingen. Wel staan er meer plusjes dan minnetjes. Nieuws is er meer dan voldoende, maar handelaren/beleggers weigeren gewoon keihard om daar over na te denken.

- De Europese topconferentie over de schuldencrisis dit weekend heeft echt helemaal geen enkel duidelijk besluit opgeleverd. Wel wat aanzetjes voor mogelijke besluiten, maar die zijn sowieso netjes vooruitgeschoven naar woensdag a.s. Voor de volwassenen onder ons niet verrassend, maar opmerkelijk is wel de reactie van de brillen. Vorige week zeer duidelijk hogere koersen want er zou dit weekend een omvangrijk plan komen waarmee de nodige problemen opgelost zouden kunnen worden. Nu geen enkel plan en geen enkele oplossing. En de koersen? Niet lager natuurlijk, want dat plan kan er nog steeds komen. En zo blijft men happen in virtuele worsten die men zelf opgehangen heeft. Het is allemaal te triest voor woorden.

- Misschien kan er even stil gestaan worden bij de financiering van mogelijke onderdelen van dat plan. Nieuw geld in de banken bijvoorbeeld. Wie denkt u dat er meer dan € 1 in de banken gaat investeren? Dan de vergroting van het steunfonds. Waar gaat dat geld vandaan komen? Welk land legt hoeveel euro's op tafel? Of gaat er weer iets extreem creatiefs bedacht worden en moeten de volwassenen daar dan intrappen? Ain't gonna happen, want de problemen van nu zijn voor een belangrijk deel ontstaan door een overmaat aan creatieve financieringen. En als het probleempje-Griekenland getackled is, wat doen we dan met ItaliĆ« en Spanje? En zo kunnen we nog wel wat opmerkingen maken.

- Nu de economische realiteit niet prettiger wordt, durven er weer mensen uitspraken te doen over ja/nee een recessie. Gisteren in de VS stelde Nouriel Roubini dat de kans op een recessie in de VS en de eurozone ongeveer 50% is. Dan is Roubini nog vrij optimistisch. Zeker met betrekking tot de eurozone waar de groei nu al niet meer dan marginaal boven nul is en de schuldencrisis maar niet opgelost wordt en de problemen groter worden, zijn de vooruitzichten weinig positief. In de VS kan met een serie kunstgrepen misschien nog wat tijd gewonnen worden, maar met alle tegenvallers op de arbeidsmarkt, de loonontwikkeling en de huizenmarkt in gedachten, gaat het daar de komende tijd ook eerder slechter dan beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten