donderdag 20 oktober 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet lekker inkomen. Veel wat lagere koersen met omzetten die weinig bijzonder zijn. Berichten zijn er meer dan voldoende, de inhoud ervan is meer dan veelzeggend, maar voor de bewoners van het parallel-universum is het begrip 'hoop' nog steeds veel belangrijker dan het begrip 'realiteit'.

-Het wordt echter steeds moeilijker om alle 'negatieve' berichten met betrekking tot het grote alles omvattende plan van zondag aanstaande te blijven negeren. Hoe graag handelaren/beleggers dat ook willen, maar de realiteit blijft nou eenmaal de kop opsteken.

-Een ander stukje realiteit heeft betrekking op de Nederlandse pensioenen. Daar komen de kortingen op beloofde uitkeringen er aan. Erg vervelend voor de betrokkenen, maar hier gaat het niet bij blijven. De premies gaan echt niet omhoog, dankzij de autoriteiten blijft de rente erg laag en we worden wel ouder. Je hoeft echt niet gestudeerd te hebben om te kunnen concluderen dat er zo nog meer onprettige berichten voor de pensioengerechtigden gaan komen. U mag zelf proberen te bedenken wat dat gaat betekenen voor het consumentenvertrouwen, de bestedingen en dus de toekomstige groei.

-Nog meer realiteit. Nu over de Nederlandse en internationale economie. Lees voor de aardigheid de commentaren van een aantal grote en kleinere bedrijven over die economie. Laten we het eens voorzichtig formuleren; het zit nu niet mee en de vooruitzichten zijn niet beter.

-Tot slot nog wat realiteit elders. Wat schrijft in de VS de Federal Reserve in het Beige Book over die economie? Het gaat allemaal net wat beter dan een tijdje geleden, maar de vooruitzichten zijn niet erg positief.

-En wat denken de bewoners van het parallel-universum? Zondag worden er een aantal grote problemen opgelost en binnenkort gaat het allemaal wat beter. En die mensen beheren wel uw spaargeld, uw pensioenen en uw beleggingen. Wat denkt u? Dat het met uw financiƫn binnenkort ook beter gaat?

1 opmerking:

  1. Geachte heer De Kort,

    Toen ik een IT opleiding deed in tijden vlak voor de internet-bubble was ik al sceptisch. Voor mij was de eye opener dat in de computerzalen mensen kwamen die geen officiele toegang tot het gebouw hadden en mij probeerde over te halen om in plaats van mijn studie af te maken om voor hen te komen werken. En ook dat er projecten waren van bedrijven die bij ons kwamen scouten voor ideeen, die verkondingde dat als bedrijven niet online gingen ze zouden uitsterven, terwijl die mensen geen flauw idee hadden wat "online" dan precies was. Het zelfde mechanisme kom ik tegen in de financiele wereld. Men holt achter van alles aan.

    Ik heb gelukkig niet veel leergeld hoeven te betalen om er achter te komen dat banken liever graag hun eigen fondsen pluggen en commissies opstrijken dan enig serieus research doen. Ben nu ondernemer, ik wilde geen hypotheek en nul komma nul financiering van externen of banken. Een bescheiden huurhuis, uitgaven patroon en beleggen (op lange termijn) op behoud van reeele koopkracht is meer dan genoeg.

    Goed op de kleintjes passen vergt zeker meer werk, vooral vanuit het perspectief van verminderde prijsstabiliteit.

    Ik zou niet graag in jouw schoenen staan, het beheer van andermans geld lijkt me een nog zwaardere verantwoordelijkheid en niet gemakkelijk om daar steevast goede resultaten te blijven halen in dit soort tijden.

    BeantwoordenVerwijderen