vrijdag 7 oktober 2011

- Blijkbaar beginnen de roze brillen/pennenlikkers te begrijpen dat praten over steun aan de banken toch iets heel anders is dan banken steunen. Vanmorgen is er op de bekende Europese aandelenmarkten in ieder geval iets meer aandacht voor de feiten. Meer minnetjes dan plusjes zijn het resultaat, met omzetten die overigens maar weinig voorstellen.

- Het was gisteren in hotemetoten land weer een grote 'meer van hetzelfde'-show. Meer liquiditeitssteun voor de banken, meer QE en nog wat dingetjes die al veel vaker gedaan zijn en helemaal niets hebben opgeleverd. En dan nog geloven dat het deze keer misschien wel gaat werken. Wat denkt u? Dat het publiek de banken wel gaat vertrouwen als de banken elkaar blijkbaar niet meer vertrouwen?

- Voor alle duidelijkheid: alle maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen hebben niet geleid tot herstel van de groei, hebben geen enkel positief effect gehad op de werkgelegenheid, hebben geen enkel positief gehad op de huizenmarkt, hebben geen enkel positief effect gehad op het vertrouwen in de financiƫle sector, hebben wel geleid tot een pensioencrisis en hebben de spaarders serieus op de pijnbank gelegd. Niet echt een goede score. Het argument dat dan iedere keer gebruikt wordt is dat het zonder deze maatregelen allemaal veel erger zou zijn geweest. Nou, dat weten we in ieder geval niet, terwijl we wel weten dat het er met al deze maatregelen nu financieel-economisch in de wereld een stuk slechter voorstaat dan een paar jaar geleden.

- Voor nog meer duidelijkheid. Het gaat er nooit om dat je wat doet als het misgaat, het gaat er primair om dat je iets goeds doet. De vraag is dus niet deze maatregelen of geen maatregelen, de vraag is: deze maatregelen of andere/betere maatregelen?

- En tot slot nog een korte quote als voorbereiding op de presentatie van de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. 'There is no good news to report' En wie heeft dat gezegd? De top-econoom van Amerika's grootste belangenorganisatie in het midden- en kleinbedrijf. Wat denkt u dan? Dat er een mooi cijfer gaat komen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten