maandag 10 oktober 2011

Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Aan de berichten kan het niet liggen, die zijn er meer dan voldoende en ze zijn opvallend genoeg. Blijkbaar durven handelaren/beleggers geen stelling in te nemen, want omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor.

De pennenlikkers hebben weer veel aandacht gegeven aan het verhaal dat Duitsland en Frankrijk binnen een paar weken met een plan willen komen om de banken te herkapitaliseren. Als dat in een paar weken kan, waarom is het dan nog niet gebeurd? Waarom moet de situatie eerst bijna uit de hand lopen voordat er blijkbaar vrij makkelijk iets voor elkaar gekregen kan worden? Oftewel, dit is de zoveelste keer dat de autoriteiten denken dat praten over steunen hetzelfde is als steunen. Eerst zien en dan geloven. Voordat er namen en rugnummers genoemd worden, is dit goedkope PR waar om onnavolgbare redenen de roze brillen iedere keer weer intrappen. Om nog maar te zwijgen over de manier waarop dat gaat gebeuren. Daar ligt nog een zee van ruimte voor volgende stommiteiten.

In de tussentijd kunnen de Belgische belastingbetalers weer opdraaien voor de mogelijke problemen bij Dexia. Dat is een. Twee is dat de kredietwaardigheid van Belgiƫ binnenkort verlaagd gaat worden en drie is dat er rustig gewacht kan worden op de volgende bank die 'gered' moet worden. Geen beste score, om het eens voorzichtig te formuleren. Nogmaals: het gaat niet om het nemen van maatregelen, het gaat om het nemen van goede en verstandige maatregelen.

-Afgelopen vrijdagmiddag kwamen in de VS de laatste cijfers over de arbeidsmarkt beschikbaar. Korte samenvatting: minder slecht dan gevreesd, maar op echt geen enkele manier goed. Als er al banen bijkomen, zijn het part-time baantjes en de salarisontwikkeling blijft echt achter bij de inflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten