woensdag 19 oktober 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen weer lekker in. Bijna alleen maar (soms duidelijk) hogere koersen, met omzetten die weinig bijzonder zijn. De reden? Een verhaal is een Britse krant dat Duitsland en Frankrijk het eens zijn geworden over een zeer dikke verhoging van het Europese steunfonds (EFSF). In het door handelaren en beleggers bewoonde parallel-universum wordt dat gezien als extreem goed nieuws. In de normale mensen wereld wordt dit bericht gezien als een teasertje van een paar hotemetoten om de koersen wat hoger te kunnen neerzetten.

-Nog even over dat EFSF. In de normale mensenwereld zijn door er de regeringsleiders eind juli dit jaar afspraken gemaakt over dat EFSF en heeft het tot begin oktober geduurd voordat alle betrokken parlementen overal mee akkoord zijn gegaan. En dan wordt er nu door twee regeringsleiders even beslist om dat EFSF te verviervoudigen. Wat denkt u? Dat alle andere betrokkenen het daar dan dus ook mee eens gaan zijn? Kan iemand zich nog herinneren hoe de discussie in Duitsland gegaan is, een paar weken geleden? Kan iemand bedenken wat dit gaat betekenen voor de kredietwaardigheid van Frankrijk, om eens iets anders te noemen? En zo kunnen we nog wel een paar vraagjes bedenken. In het parallel-universum van de roze brillen doet dat allemaal niet ter zake, in de wereld die gaat over uw beleggingen, besparingen, pensioenen, huizenprijs natuurlijk wel.

-Er gaat zondag echt wel een persbericht verschijnen met ronkende teksten en met een beetje geluk gaan de één hersencelligen het nog allemaal geloven ook, maar de economische en juridische realiteit gaat een heel andere zijn. Vergelijkbaar met alle andere ronkende teksten die de afgelopen drie jaar over ons uitgestort zijn en die alleen maar voor veel meer problemen hebben gezorgd. En als u dat niet gelooft, moet u de problemen in de herfst van 2008 maar eens vergelijken met die van nu.

-In de normale mensenwereld was er het bericht over de neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van Spanje. Blijkbaar wordt er langzaam maar zeker wat beter gekeken naar wat er in Spanje aan de hand is. Er wordt in ieder geval nog niet goed naar gekeken want de totale bullshit verhalen over het Spaanse begrotingstekort worden nog steeds voor waar aangenomen. Misschien kunnen de betrokkenen eens kijken naar wat er de afgelopen tijd gebeurd is met de betalingen van de centrale overheid aan de regionale overheden. Wat denkt u dat het effect op het begrotingstekort is als allerlei grote bedragen gewoon niet betaald worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten