dinsdag 31 mei 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen helemaal in. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die overigens niet veel voorstellen. Handelaren/beleggers blijken voor de zoveelste keer bereidt geen enkele rekening te houden met de feiten en voor 100% te geloven in een “alles kan alleen maar goed blijven gaan” scenario.

- Het is nog steeds niet verboden om wel na te denken over bijvoorbeeld de ontwikkelingen met betrekking tot de Europese schuldencrisis. En die ontwikkelingen wijzen maar op een ding: veel meer problemen op komst. Dan kan er wel stoer voorgesteld worden om Griekenland uit de euro te knikkeren, maar zonder het bijbehorende kostenplaatje is dat niet meer dan de aller-goedkoopste onderbuik-retoriek.

- In Duitsland is mevrouw Merkel de weg aan het kwijtraken. En dan hebben we het niet eens over de plotselinge 180 graden ommezwaai met betrekking tot de kernenergie, maar ze is nu ook bereid Griekenland nog meer geld te lenen om weer wat tijd te winnen. Wordt er dan wat opgelost? Nee natuurlijk! Worden de problemen dan groter? Ja natuurlijk, want als je door teveel schulden in de problemen bent gekomen, gaan nog meer schulden je er niet uithalen.

- ln Japan is het beleid om voor tijd te gaan tot een ware kunstvorm ontwikkeld. Sinds 1989 wordt daar geprobeerd het nemen van verliezen vooruit te schuiven door er iedere keer maar weer nieuw geld tegen aan te smijten. Dat nieuwe geld wordt iedere keer opnieuw geleend waardoor de Japanse uitstaande schuldpositie nu meer dan volledig uit de hand gelopen is. Grote verschillen met bijvoorbeeld Griekenland zijn echter 1) dat de Japanse regering al die tijd die tekorten in eigen land heeft weten te financieren en 2) dat de Japanse bevolking blijkbaar vertrouwen in de regering heeft gehouden. Daardoor is de rente al die tijd extreem laag gebleven, waardoor het herfinancieren van die schulden zonder al te veel problemen is gelukt. Daar kan natuurlijk ieder moment verandering in komen en als dat gebeurd zijn de rapen serieus gaar. Geen wonder derhalve dat de kredietwaardigheidbeoordelaars nerveus aan het worden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten