maandag 30 mei 2011

-Het is vanmorgen extreem rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. Nieuws om op te reageren is er meer dan voldoende, maar handelaren/beleggers zijn weer in een extreem vergevingsgezinde stemming dus alle tegenvallers etc. worden genegeerd.

-De ontwikkelingen met betrekking tot de Europese schuldencrisis blijven het nieuws bepalen. In essentie is dat nieuws echt alleen maar slecht en belooft het (veel) meer problemen in de toekomst. En de aandelenmannetjes en -vrouwtjes blijven maar volhouden alsof de bedrijven daar geen last van gaan krijgen.

-In de VS wordt er nu vooruit gekeken naar aanstaande vrijdag als de volgende arbeidsmarktcijfers gepubliceerd gaan worden. De roze brillen gaan zich daar de hele week over opwinden om maar te proberen daar iets positiefs van te maken. Er kan ook gekeken worden naar bijvoorbeeld de cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt die de afgelopen dagen bekend zijn gemaakt. Korte samenvatting: diep triest. Bij AFS denken we nog steeds dat de minpunten van die huizenmarkten echt veel groter zijn dan de mogelijke miniplusjes uit de arbeidsmarkt. Dat herstelverhaal loopt echt op z'n allerlaatste benen.

-Opmerkelijk-1. In België heeft Dexia (grote bank) volgende forse verliezen aangekondigd op de posities in Amerikaanse hypotheken. En dat terwijl alle andere financiële instellingen die op welke manier dan ook betrokken zijn bij die Amerikaanse huizenmarkt al kwartalen lang duidelijk minder geld reserveren voor mogelijke verliezen.

-Opmerkelijk-2. In Londen wordt onderhandeld over een herstructurering van de uitstaande schulden van Endemol en zijn een paar grote banken bereid behoorlijke bedragen af te boeken. Obligaties afboeken? Dat is toch volkomen onbespreekbaar als het gaat over het 'redden' van de banken. Dan moet het toch van de belastingbetalers komen? Misschien kunnen de banken eens proberen uit te leggen waarom zij het wel normaal vinden om schulden te herstructureren bij hun relaties, maar het tegelijk onbespreekbaar vinden dat zij zelf op die manier geholpen kunnen worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten