donderdag 26 mei 2011

-De stemming wil er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten niet lekker inkomen. Meer minnetjes dan plusjes met omzetten die er zijn mogen. Nieuws is er ook voldoende, maar het lukt handelaren/beleggers nog steeds niet om daar de volstrekt voor de hand liggende conclusies uit te trekken.

-Zo waren er gisteren weer meerdere berichten uit de VS die voor de zoveelste keer bevestigden dat de groei daar behoorlijk aan het afzwakken is. Het ging dan om de 'durable orders' en de huizenprijzen. En dat ondanks alles wat er door de fiscale en monetaire autoriteiten de afgelopen jaren gedaan is om het tij te keren. Als zoveel steun zo weinig resultaat oplevert, kunnen er twee conclusies getrokken worden. 1) dit beleid is totaal niet effectief of 2) de problemen in de particuliere sector zijn veel groter dan de hotemetoten bereid zijn toe te geven.

-Tegen de tijd dat het sentiment onder een groep beleggers te negatief wordt, gaan de verantwoordelijke autoriteiten steeds vaker schermen met het woord 'China'. En dan weet u het wel, een Pavlov-reactie. Meer hoeven de brillenmannetjes immers niet te horen: Chinees geld is de oplossing voor alle denkbare problemen. Dat het in de praktijk totaal anders loopt, doet niet ter zake. Als we maar wat hebben om ons aan vast te klampen.

-Gisteren kwam de OESO met het halfjaarlijkse rapport over de stand van zaken in de wereldeconomie. Als er de komende tijd helemaal niets meer tegenzit, kunnen de cijfers er redelijk uitzien, maar de OESO waarschuwt zelf al voor pijnpunten als werkloosheid, begrotingstekorten, schuldenposities, inflatie en allerlei andere dingetjes. Kortom, de groei-voorspellingen die gedaan zijn, gaan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet gehaald worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten