dinsdag 10 mei 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen behoorlijk in. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die niet eens heel laag zijn. Het waarom is niet helemaal duidelijk. Berichten zijn er voldoende, maar de inhoud ervan is zeker niet beter dan de afgelopen dagen het geval was. De afwezigheid van dramatisch slecht nieuws is blijkbaar voldoende om positiever te worden.

-Het kan geen kwaad (om het voorzichtig te formuleren) om de ontwikkelingen met betrekking tot Griekenland goed te volgen. De kloof tussen de autoriteiten en de financiële markten wordt per dag groter. En daarmee worden ook de problemen in de eurozone per dag groter, want als de financiële markten het vertrouwen in een goede afloop verliezen betekent dat maar een ding: hogere rentevoeten. En dus meer problemen, ook voor bedrijven.

-Volgens de pennenlikkers was er weer goed nieuws uit China. Het handelsbalans-overschot van dat land is fors gestegen. Nu maar kijken hoe daar in de VS op gereageerd wordt. Daar vindt men namelijk al langer dat het tijd wordt dat China een wat grotere verantwoordelijkheid moet nemen voor de ontwikkelingen in de wereldeconomie. En daar passen geen gemanipuleerde wisselkoers en torenhoge overschotten bij. Met een beetje pech gaat daar meer onenigheid en onzekerheid over ontstaan. Zaken die als kiespijn gemist kunnen worden.

-Nog meer 'goed' nieuws uit pennenlikkersland. Microsoft wil Skype overnemen, en dat mag wat kosten. Eén ding is zeker, Microsoft betaalt in ieder geval erg veel geld voor iets wat potentieel positief kan uitpakken. Microsoft heeft geen sterke uitgangspositie in de driehoek 'Communicatie, Informatie en Amusement' en probeert daar op deze manier wat aan te doen. Voor de goede orde: het gaat dan zeker niet alleen om de particuliere markt, ook de zakelijke markt biedt daar kansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten