woensdag 4 mei 2011

-Er gebeurt vanmorgen maar weinig op de bekende Europese aandelenmarkten. Berichten zijn er voldoende, maar handelaren/beleggers lijken niet bereid daar veel mee te doen. Omzetten en koersbewegingen blijven derhalve beperkt. De indices noteren wat hoger dan de slotstanden van gisteren.

-Het bericht van de dag is natuurlijk de steunoperatie voor Portugal. Portugal heeft met het IMF en de EU afspraken gemaakt over o.a. het saneren van de overheidsbestedingen en heeft in ruil daarvoor toezeggingen gekregen over financiële steun mocht dat op enig moment nodig zijn. De kloof tussen de hotemetoten en de financiële markten aangaande de kern van de ontstane problemen in de verschillende landen blijft onverminderd wijd. De hotemetoten blijven volhouden dat er maximaal sprake is van een liquiditeitsprobleem (even onvoldoende geld maar geen structureel probleem), terwijl de financiële markten er steeds meer van overtuigd raken dat er sprake is van solvabiliteitsproblemen (op termijn kan er niet meer aan alle aangegane verplichtingen worden voldaan).

-Opmerkelijk is wel dat er in aandelenland maar erg weinig aandacht is voor al die steunoperaties en de bijbehorende verplichtingen. Die verplichtingen hebben bijna altijd betrekking op forse tot zeer forse bezuinigingen en dus op een dikke economische min. Niet prettig voor het grote publiek, niet prettig voor de bedrijven en niet prettig voor nog een paar dingetjes. Maar in aandelenland kijkt men er naar en vindt men het blijkbaar wel best zo.

-In aandelenland worden de roze brillen wel helemaal hyper van de berichten over een paar mogelijk grote beursnoteringen. Misschien kunnen die jongetjes/meisjes eens even stilstaan bij de vraag waarom de huidige eigenaren van die bedrijven zo graag van een gedeelte van hun belangen afwillen. Zou dat iets te maken kunnen hebben met hoge waarderingen en/of andere tijden op komst? En voor de mensen met een geheugen dat verder terug gaat dan een paar dagen: hoe ging dat ook al weer in 2000-2001?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten