vrijdag 27 mei 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen wel in. Erg veel wat hogere noteringen met omzetten die weinig bijzonder zijn. Nieuws is er voldoende, maar het is niet dramatisch slecht dus gaat het volgens handelaren/ beleggers allemaal best goed.

-Gisteren waren er bijvoorbeeld de laatste groeicijfers over de Amerikaanse economie. Die waren niet best, 1,8% groei op jaarbasis, en die groei is ook nog behoorlijk aan het afzwakken. En bedenk altijd dat die 1,8% inclusief alles is wat de verantwoordelijke autoriteiten eraan gedaan hebben om tot betere resultaten te komen. En in aandelenland weet men dit toch belangrijke getal gewoon volledig te negeren. Alsof dat getal geen langere termijn consequenties heeft. Het lijkt ons bij AFS verstandiger daar snel heel anders over te gaan denken.

-De 'dumbo van de week'-prijs is deze keer gewonnen door de premier van Luxemburg, Jean Claude Juncker. Die riep gisteren op z'n dooie gemak dat de Griekse regering met een beetje pech de al beloofde IMF-steun niet gaat krijgen. Goed werk, Juncker. Alles en iedereen is al behoorlijk nerveus en jij gooit nog even wat kerosine op het vuur. Misschien was het een tactisch opzetje om de Grieken bang te maken, maar het gevolg gaat wel zijn dat de financiƫle markten nerveuzer gaan worden dan ze al zijn waardoor de risicopremies ook voor andere landen verder omhoog gaan en de problemen dus gewoon in een strak tempo groter worden.

-Voor de rest wordt er een beetje geneuzeld over een nieuwe IMF-topman/vrouw. Mevrouw Lagarde heeft zich kandidaat gesteld en de Fransen gaan ervan uit dat het dan 'kat in het bakkie' is. Dat kan nog wel eens gaan tegenvallen. In grote delen van de wereld, denk emerging marktets, denken ze daar waarschijnlijk heel anders over. We kunnen rustig wachten tot die landen met een zeer goede kandidaat gaan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten