vrijdag 6 mei 2011

-Er heerst een afwachtende stemming op de bekende Europese aandelenmarkten. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af, met omzetten die niet eens heel laag zijn. Nieuws en berichten zijn er meer dan voldoende, maar worden voorlopig even genegeerd. Alles en iedereen heeft zichzelf vandaag wijsgemaakt dat het cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt straks om 14.30 uur iets gaat uitmaken. En dus wordt daar collectief op gewacht.

-Gisteren kregen een aantal grondstoffenmarkten een serieuze beuk. Dik tot zeer dik lagere noteringen. Het verhaal dat men zich op die markten plotseling zorgen maakt over de ontwikkeling van de economie is natuurlijk 100% bullshit. Wat is er dan gebeurt dat de stemming zo kan omslaan? Nee, dit is heel simpelweg een speculatie-omslag die ieder moment kan plaatsvinden. Op basis van speculatie en momentum-beleggen zijn veel prijzen fors gestegen en op dezelfde basis kan dat ook omdraaien.

-Een andere sentiments-ommezwaai had betrekking op de dollar/euro koers. ECB-president Trichet vertelde gisteren net wat anders dan de speculanten dachten dat hij zou gaan vertellen en dus draaide het sentiment, deed vervolgens iedereen hetzelfde (momentum) en was op het einde van de dag de dollar een paar cent meer waard. Niet teveel aandacht aan besteden.

-Er kan beter veel meer aandacht besteed worden aan de laatste ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Gisteren de laatste cijfers over het aantal mensen dat een WW-uitkering heeft aangevraagd. En dat getal was echt een mega-tegenvaller. Hopelijk is dit eenmalig, want anders gaat de wereld er een stuk somberder uitzien.

-Vanmiddag dus weer het cijfer over het aantal banen dat er de afgelopen maand in de Amerikaanse economie is bijgekomen. Reken maar op een klein plusje, maar let ook op het aantal mensen dat zich helemaal heeft teruggetrokken van de arbeidsmarkt, de loonontwikkeling en het aantal part-time banen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten