maandag 2 mei 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen wel vriendelijk. Veel wat hogere noteringen met omzetten die maar weinig voorstellen. Het nieuws van de dag is natuurlijk het bericht over Osama Bin Laden, maar dat hoort net zo natuurlijk geen enkel effect op de beurzen te hebben. Andere berichten waar wel op gereageerd behoort te worden, zijn er meer dan voldoende.

-Er kan bijvoorbeeld even gelet worden op de berichten uit landen als Spanje, Ierland en Griekenland. Korte samenvatting: erg slecht. Mogelijke conclusie? Schrijf dat herstelverhaal maar op je buik.

-Het bericht waar de roze brillen helemaal euforisch van geworden zijn heeft betrekking op het aantal Amerikaanse bedrijven wat met beter dan verwachte cijfers naar buiten is gekomen. U weet waar wij dan om vragen: de absolute getallen. Beter dan verwacht blijkt erg vaak minder slecht dan gevreesd te zijn. Belangrijker is hoeveel van die bedrijven winststijgingen gemeld hebben.

-Dat laat onverlet dat het met de bedrijven grosso modo beter gaat dan met de consumenten die geconfronteerd worden met onprettige ontwikkelingen op veel plaatsen. Grote vraag is nu hoelang het goed/beter kan gaan met het bedrijfsleven als het niet goed/beter gaat met de consumenten.

-Nog een klein voorbeeld van de bereidheid van handelaren/beleggers om echt alles wat onprettig is zoveel mogelijk te negeren. Kijk eens naar de koersontwikkeling van de Japanse Nikkei-index. Die staat nu maar een paar procent lager dan het niveau van net voor de tsunami en de daarmee gepaard gaande verwoesting. Alsof de consequenties daarvan al min of meer verwerkt zijn. Dat is echt een dikke vette ongelofelijke misvatting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten