dinsdag 17 mei 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de rust weer teruggekeerd. Omzetten en koersbewegingen stellen (voorlopig) maar erg weinig voor. Nieuws om iets mee te doen, is er opnieuw meer dan voldoende, maar het is blijkbaar niet bijzonder genoeg om dat ook te doen.

-Zo kan er gereageerd worden op de berichten over de Europese autoverkopen (lager), over het vertrouwen in de Duitse economie (lager), over de inflatie in het VK (hoger), over de verkapte winstwaarschuwing van Hewlett Packard en op wel meer dingetjes. Ziet u trouwens de rode draad in deze berichten?

-Ondertussen blijven de verantwoordelijke autoriteiten maar aanmodderen. Gisteren werd in de VS het schuldplafond van de overheid bereikt. Wettelijk mag de Amerikaanse regering nu geen nieuwe leningen meer uitgeven. En dus wordt de grote trukendoos erbij gehaald. Plan 1 is om voorlopig maar even geen stortingen te doen in allerlei pensioenregelingen voor ambtenaren. Dan kan dat geld aan andere dingetjes besteed worden. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet over één of andere bananenrepubliek, het gaat hier over de grootste economie ter wereld waar men blijkbaar niet in staat/bereid is deze zaak op tijd en netjes te regelen.

-In de eurozone waren de autoriteiten weer erg tevreden met zichzelf nadat er een akkoord bereikt was met betrekking tot een steunprogramma voor Portugal. Het doet allemaal erg denken aan de voormalige meneer Kaktus-show van Peter-Jan Rens met het onderdeel 'applaus voor jezelf'. Op de financiële markten hebben al die regelingen/plannen etc. etc. echt geen enkele positieve indruk gemaakt. Kijk daarvoor maar even naar de huidige rentevoeten in de betrokken landen.

-Dat neemt niet weg dat er in de eurozone in ieder geval nog een beetje, zij het onbeholpen en op de verkeerde manier, gewerkt wordt aan het oplossen van de ontstane problemen, In de VS waar de problemen echt niet minder zijn, is dat mogelijke 'aanpassingsproces' nog niet eens op gang gekomen. Zie boven.

1 opmerking: